У селі Посад-Покровському на Херсонщині не вціліло жодного із 940 будинків. Місцеві кажуть: вони не були під загарбниками, але тут проходив «нуль», лінія фронту, і росіяни, обстрілюючи їхні хати, клуб та школу, намагалися стерти село з лиця землі. Люди по кілька тижнів сиділи в погребах, не виходячи на вулицю, – без хліба й ліків, з малими дітьми й літніми батьками. Кілька людей загинули. Матеріал Радіо Свобода.

Помічник старости Лариса Соколова каже: під час боїв у них не вцілів жоден із 940 будинків, загинули кілька людей, зокрема підліток.

«До війни на території нашого села проживало 2 239 людей. Зараз проживає 757. Під час бойових дій ми були в «сірій» зоні – проживало 20 осіб всього. Під час активних боїв у березні загинуло п’ятеро наших людей, серед них 13-річна дитина...» – розповідає Соколова.

Сама вона виїздила в евакуацію й остаточно поки не повернулася. Щодня добирається в село з Миколаєва на роботу. Говорить: у стані руїни побачила рідне Посад-Покровське в листопаді 2022-го, коли росіяни відступили.

«Були такі вирви – метрів по 15. По чому вони тут стріляли? По школі, по будинку культури? І авіаудари, і фосфорні бомби… Ті люди, що тут мешкали, нараховували по 350 прильотів по селу на день», – говорить Лариса.

Зараз люди потроху повертаються в село, збирають документи на відновлення житла. Облаштовують під оселі сараї та гаражі. Частина – живе в модульних будиночках, які надав уряд Швеції.

Багато хто живе в сараях, кухнях та гаражах

Модульний будиночок

Повністю відновили світло, його не було більш як рік. У частини села є також централізоване водопостачання.

«328 людей записалися на отримання модульних будиночків. На даний час отримано 270. Багато хто проживає в цих будиночках, а багато хто – використовує їх для тимчасового перебування: приїхали з міста – побули, речі якісь поскладали. Багато хто живе в сараях, кухнях та гаражах, бо, кажуть, кращої землі, як рідна, немає», – говорить посадовиця.

Багато хто живе в сараях, кухнях та гаражах

Початок відбудови

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.