Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена й Іван Гончаренко

«Ми спочатку не зрозуміли, що діти поранені»

переглядів: 1052

Олена Гончаренко, мама, 42 роки:

Сусідський дах неодноразово нас рятував. Сусідам влучало, а до нас не долітало.

Ми приїхали на похорон, щоб допомогти матері. Я взяла на себе клопоти з документами. Поховали нашого батька – 63 роки, четвертий інсульт.

Зранку ми з 19-річною племінницею поїхали до Курахового брати довідку про смерть. Я повернулася додому, поїла й пішли трави нарвати гусям. Уже майже оберемок нарвали, збиралися додому йти, як раптом чуємо – далеко ніби салют такий трасуючий. І з кінця городу побачили, що тут щось димить. І запах такий, ніби метал по черепиці влучив.

Гончаренко Елена и Иван

Ми сюди побігли – і почалося! Тут літало, як салюту звук, тільки противний. Ми вибігаємо з двору, усе ніби стихло. Ми вибігаємо, із сусідкою хвилини дві-три стали переговорити. Тут знову почалося.

Ми хотіли в двір назад у хвіртку заскочити. Але тут вже Аня під парканом, 19-річна племінниця, кричить моєму синові: «Ваню, лягай!» І він біля неї впав, накрив її. Влучило по ним. А ми з бабусею біля хвіртки стояли, нам начебто нічого.

Гончаренко Елена и Иван

Син Іван Гончаренко, 14 років:

Свисту не було, впало, і все. Ми рвали траву гусям і козенятам. Раптом чуємо: бабах! Потім я побачив – дах у серпанку. Ми тільки-но хотіли вийти на вулицю, а тут знову почалося. Бабуся каже: «Лягайте на землю, а то зараз літатиме».

Гончаренко Елена и Иван

Олена Гончаренко:

Ми відразу не зрозуміли. Ми помітили, що діти отримали поранення, тільки в хаті. У будинок забігли, коли дивимося – у Томочки кров тече, у меншої, а в цих на одязі кров. Вони сказали, що ні болю, нічого не відчули, нічого не зрозуміли.

Аня, старша, обробила їм рани. Думали, вранці сходити до лікарів. А потім за хвилин 20 у моєї дитини піднялася температура. Я зателефонувала у швидку. Вони сказали: «У нас обстріл. Зараз за вами приїдуть військові, і вас до нас доставлять, ми під час обстрілу не виїжджаємо».

Гончаренко Елена и Иван

Зраділи, що слава Богу, всі живі. Одразу був шок, розгубленість.

Поранення були середньої тяжкості – ноги ззаду та плече. Із плеча осколок не дістали, глибоко знаходиться, поруч з артерією, можна артерію пошкодити. Кололи антибіотики. Вони два з половиною тижні лежали в лікарні.

Штаб Ріната Леонідовича Ахметова – спасибі їм велике. Я не знаю, хто наші телефони дав, я не зверталася, вони нас самі знайшли, самі нам зателефонували. Величезне материнське спасибі, слова подяки, що він нас не забуває в ці роки всі. Допомагає нам.

Реабілітація – це нам настільки важливо, що дитина від цього всього відійде. Ми стільки не заробляємо, щоб відправити кудись дитину. Майже половина доходу нашого сімейного йде за оплату квартири. Тому я дуже рада, що дитина відпочине, оздоровиться, трохи відійде від цього всього, тому що фізична травма, вона рано чи пізно заживе, а моральна може залишитися на багато років. Він переніс переляк, почуття страху.

Ми виїхали три роки тому через воєнні дії. Автобуси припинили ходити на шахту, я перейшла в інше відділення по своїй роботі. У будинку ми вікна позабивали, двері. То по даху влучать, то по кутку. Будинок для житла, м’яко кажучи, не придатний. На городі міни. У дворі ми боїмося навіть траву косити, бо в нас між кухнею й абрикосою розтяжка стояла.

Моя сім’я досі тут живе. Мама моя звикла, наша героїчна бабуся. І все одно, це — моє рідне місто, я сюди їздила, їжджу й їздитиму.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка Відео Історії мирних діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій