Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталя Наталя Тімуршина

"Мій фронт зараз – виносити і народити дитину"

переглядів: 1138

Наталя Тімуршина невдовзі стане мамою. Проте їхати з Києва за кордон без чоловіка та рідних не хоче. Вона вже навчилася жити між квартирою та сховищем, а вагітність навіть надає сил. В укритті, якщо знадобиться, планує й народжувати.

Мій фронт зараз – виносити і народити дитину

Я у Києві разом з чоловіком, з нами бабуся й дідусь наших кумів. Я вагітна, на восьмому місяці. У перші дні війни мене рятувало те, що маю, так би мовити, підковану психіку, бо 10 років я працювала у новинах.

Я звикла розповідати про події, про різні не завжди приємні речі. Тож перший тиждень війни мені здавалося, що я пишу сюжети.

Переломний момент настав, коли ми переїхали до наших друзів, які живуть біля одного з пологових Києва. Підземне укриття тут облаштоване розетками, ми могли зігріти чайник і навіть увімкнути обігрів. Коли не було тривог, ми підіймалися у квартиру. І одного вечора побачили яскравий спалах – повз нас летіла ракета. Це було доволі далеко, але здавалося, вона насувається просто на нас! Тоді відчула, що ми знаходимося в епіцентрі страшних подій.

Я заспокоювала себе тим, що моя дитинка ще знаходиться у мене в животику. Вона не бачить того, що відбувається.

Приймала вітаміни і навіть сходила на третє УЗД. Лікар сказав, що все добре! На кілька тижнів ми виїхали у Вінницьку область, але потім повернулися до Києва. 

Мій фронт зараз – виносити і народити дитину

Зараз із чоловіком вирішуємо, що робити далі. Виїжджати без нього, без жодної підтримки самій за кордон не хочу. Ані мої батьки, які знаходяться на Дніпропетровщині, ані батьки чоловіка на Полтавщини виїздити не хочуть. До того ж, є великий страх народити просто в дорозі, бо термін вже великий. Тому залишаємось у Києві, тримаємо зв’язок з лікарем. Думаємо про те, щоби виїхати вже після народження дитини.

Для вагітних зараз все відходить на другий план: якісь курси по диханню, йога та інше. Головне для нас зараз, аби у пологових будинках був медичний персонал, аби була змога спуститись в укриття за потреби!

Там, де я планую народжувати, якщо залишусь у Києві, вже облаштували бомбосховище. Є навіть реанімація для новонароджених.

Найдивовижніше для мене у цій ситуації – як ми всі об’єдналися! Українці разом, як одна велика родина! За цей час я жодного разу не стикнулася з негативом. Усі підтримують одне одного.

Нещодавно нам довелося святкувати день народження сина наших кумів в укритті. Сусідка спекла для іменинника великий торт. Всі разом – з собаками, з дідусями й бабусями, з тортами й вагітними, зібравши всіх дітей у бомбосховищі – ми святкували. Ми сміялися! Бо що робити? Сміятися треба! Життя є і в укриттях, під землею.

Я вірю, що ми переможемо у цій війні. Сил надає, як не дивно, моя вагітність. Наші військові захищають наш сон, наші журналісти борються на інформаційному фронті, лікарі лікують людей, а мій фронт зараз – виносити й народити дитину. Майбутнє покоління. Ми, породілля, маємо зараз отаку місію. До речі, ми чекаємо на дівчинку. Й віримо, що війна скоро закінчиться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2022 Текст Історії мирних жінки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення перший день війни 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій