Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Самулевич

"Де похована Каріна Март – друзі й знайомі не знають"

переглядів: 482

Людмила Самулевич (22.08.1965 – 07.05.2022) 

Людмила, більш відома як Каріна Март, була відомою зоозахисницею у Маріуполі, активною діячкою у соціальних мережах, рятувала та відчайдушно любила тварин. Її аватарка у Facebook — назавжди для кожного асоціація із нею. Здебільшого саме так вона стояла всі ці роки — український ангел-захисник із мечем, що карає зло.

Де похована Каріна Март – друзі й знайомі не знають

Розповіла про Людмилу Самулевич "Буквам" її інтернет-подруга Світлана. 

“Я завжди була рада бачити у своїх сотнях постів про тварин коментарі та лайки Карини. Мені було просто дуже важливо, що така людина десь є. Ставало по-особливому тепло від її слів, від її віртуальних присутності та участі.”

Світлана ділиться, що Людмилу вона звикла називати Карина Март саме через її інтернет-псевдонім. 

З початку війни у місті жінку шукали друзі, щоб вивезти до Росії. Проте не вдалось, Людмила загинула у власній квартирі 7 березня.

З її 7 собак – 5 забрали волонтери, ще двоє тварин залишилися в Маріуполі – чи годують їх там, чи живі вони — невідомо. В останні дні життя жінка не вставала з ліжка, сусідка розмовляла з нею через двері.

У мережі активно ширилась одна з версій її загибелі — суїцид. Проте багато хто з близьких друзів відмовляються у це вірити. Так і Світлана запевняє, що Людмила б ніколи не кинула своїх тварин. Вона через них і залишилася. Ще однією з причин загибелі може бути зруйнована стіна у квартирі. Найреалістичніша ж версія для Світлани — діабетична кома від голоду, що наздогнав маріупольців. 

Вивозили Людмилу волонтери з квартири на Металургів 62/90, що впала в кому, однак у лікарні врятувати жінку не вдалось. Де похована – друзі й знайомі не знають. Людмила проживала одна з собаками. 

“Каріна Март залишилася вірною собі до останнього, своїм чотирилапим друзям й своїм переконанням. Але який же несправедливий результат! Вона була така важлива, така потрібна… Як шкода, що ми так мало спілкувалися, так мало знали один про одного. Так закрутило це все… Я все одно чекатиму її постів. Їх не буде. Але я все одно чекатиму.”

1 березня Людмила (у мережі — Каріна Март) поділилась відео Світлани, в якому були полонені росіяни та підпис: “Навіщо ви посилаєте до нас своїх дітей?…”  А потім зник інтернет, у Маріуполі не стало електроенергії. Більше Світлана не змогла вийти на зв’язок з Людмилою. 

“Хтось написав у коментарях, що Каріну ще бачили наприкінці березня. Я не писатиму у цій історії якийсь гарний фінал. Нічого гарного в голодній смерті  немає.

Як може змінитися життя за тридцять днів. За один день. За 30 секунд. Будь ласка, встигніть. До своїх 30 секунд. Не відкладайте своє життя. Дякую, що я знала тебе, Карино Март. Таку ніжну й бойову, тендітну й сильну, щиру й люблячу. Що ми зустрілися, серед тисяч інших вогників, саме одне з одним. Цей прекрасний вогник, особливе тепло твоєї душі грітимуть мене і всіх, хто тебе знав, любив, цінував. Дякую…”

Історію  передано до Музею порталом «Букви»

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення Обстріли Маріуполя 2022 Соцмережі окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій