Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Подолати. Допомагає психолог»: як вирішити проблему емоційного вигорання
04.10.2021

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Подолати. Допомагає психолог»: як  вирішити проблему емоційного вигорання

 

Фонд Ріната Ахметова продовжує цикл прямих ефірів із надання психологічної допомоги жителям Донбасу. Онлайн-трансляції та вебінари проходять у рамках проєкту «Голоси Мирних. Музей Фонду Ріната Ахметова» на діджитал-майданчиках Фонду. Глядачі можуть поставити експертам запитання, які найбільше їх хвилюють.

У третьому ефірі онлайн-проєкту «Подолати. Допомагає психолог» на запитання відповідала лікарка-психотерапевт, клінічна психологиня, фахівчиня з кризової психології та подолання травматичного досвіду, координаторка психологічної служби Фонду Ріната Ахметова Альона Лук'янчук.

Експертка розповіла про особливості емоційного та психологічного стану мирних жителів Донбасу, які вже восьмий рік живуть в умовах воєнного конфлікту.

– Безумовно, такі люди живуть у хронічному стані стресу та нестабільності, коли нічого не зрозуміло: чи будеш ти завтра жити, де будуть твої діти, що поїсти. Організм до такого звикає, однак ми повинні розуміти, що це не проходить безслідно. Посттравматичний синдром буває не тільки у військових, а й у всіх мирних людей, які стали свідками бойових дій. Це загрожує зниженням усіх психічних функцій через тривалий стрес. Особливо це стосується дітей, які змушені рано дорослішати, що тягне за собою супутні психологічні проблеми в майбутньому, – розповіла Альона Лук'янчук.

Психологиня також поділилася простими порадами, які допоможуть людям вирішити проблему емоційного вигорання.

– Перша порада – це помічати один раз на день три хороші речі, які з вами відбуваються. А якщо їх навіть немає, то порадуйте самі себе – з'їжте шоколадку, купіть квітку або випийте кави. Друга порада, про яку ми часто забуваємо, – це повноцінний сон, здорове харчування та мінімальне фізичне навантаження. Третій лайфхак теж досить простий – згадайте, чим ви любили займатися в дитинстві, що вас радувало? Це може бути плетіння бісером, випікання тортів – усе, що приносить вам дофамін. І частіше гуляйте, як не дивно. Це ті банальні речі, які допоможуть нам зберегти фізіологічне здоров'я і стабільність, – говорить експертка.

Щоб зрозуміти, чи потрібна вам психологічна допомога, можна пройти тест на сайті Фонду Ріната Ахметова: akhmetovfoundation.org/test/nuzhna-ly-vam-psyhologycheskaya-pomosch.

Ви також можете звернутися за допомогою до психологів Фонду за телефоном гарячої лінії: 0800509001.

Унікальний проєкт «Голоси Мирних. Музей Фонду Ріната Ахметова» – це безпечний, довірчий простір, де жителі Донбасу можуть розповісти про пережите ними заради майбутнього, заради миру. Ознайомитися з історіями людей із Донецької та Луганської областей, а також залишити свою можна тут: https://civilvoicesmuseum.org/stories.

Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію