Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

Почути голоси Мирних: Фонд Ріната Ахметова допомагає досліджувати історію конфлікту на Донбасі
14.09.2021

Почути голоси Мирних: Фонд Ріната Ахметова допомагає досліджувати історію конфлікту на Донбасі

Почути голоси Мирних: Фонд Ріната Ахметова допомагає досліджувати історію конфлікту на Донбасі

Фонд Ріната Ахметова випустив інструкцію щодо роботи з онлайн-архівом унікального проєкту Музей «Голоси Мирних» для представників експертного та наукового співтовариства. Такий «гайд» дозволяє найбільш просто і доступно ознайомитися з абсолютно ексклюзивною, унікальною інформацією як українським, так і зарубіжним дослідникам.

Зокрема, інструкція дозволяє швидше орієнтуватися в матеріалах, здійснювати пошук, а також пояснює, як збирати і зберігати інформацію у кабінеті дослідника.

Крім того, з її допомогою можна дізнатися, як орієнтуватися на інтерактивній карті регіону. Всього лише натиснувши на один з виділених (підсвічених жовтим) населених пунктів на головній сторінці, ви будете переадресовані на сторінку архіву Музею з усіма наявними матеріалами про це місце.

Також можна використовувати додаткові фільтри, такі як рік подій або тип вмісту (текст, аудіо, відео) для вибору необхідного матеріалу.

«Гайд» також показує, як упорядкувати матеріали архіву за типами джерел. Для цього необхідно натиснути на кнопку «Категорія» і обрати зі списку один із варіантів: артефакти, вироби, аплікації, есе, історії Мирних, дитячі малюнки, колекції.

Окреме місце в експозиції Музею займають артефакти. Це прості речі, що зберігають пам'ять про події на Донбасі. Наприклад, книга з бібліотеки, яка буквально врятувала життя своїм господарям при обстрілі; ключі від дверей, яких більше немає; улюблена іграшка, яка «сиділа» в підвалі разом із дітьми під обстрілами. Робота з артефактами не обмежується візуалізацією на порталі. За допомогою «гайду» можна звернутися до команди Музею «Голоси Мирних» для дослідження артефактів або з метою їх залучення до своєї просвітницької роботи.

Особливу увагу в «гайді» приділено нюансам роботи з Особистим кабінетом дослідника. Його базовими функціями є «бібліотека» з відібраними вченим об'єктами і «запитами» на матеріали закритого типу.

Усередині бібліотеки існує можливість фільтрації відібраних об'єктів за допомогою тих самих фільтрів, які використовуються в загальній пошуковій системі. В особистому онлайн-кабінеті можна бачити статус закритого матеріалу: «На розгляді», «Відкрито», «Закрито».

‒ Музей ‒ це вікно, заглянувши в яке світове співтовариство зможе краще зрозуміти мирних жителів Донбасу і скласти справедливе уявлення про збройний конфлікт, який сім років гримить у самому серці Європи. Історії та зібрані матеріали ‒ це унікальна база для істориків, дослідників, журналістів, а також для написання книг, створення документальних, художніх фільмів та інших проєктів, які допоможуть зберегти історію, як вона є. Музей «Голоси Мирних» не тільки національний проєкт ‒ це проєкт світового масштабу, ‒ відзначила Головний директор проєктів і програм Фонду Ірина Блажан.

Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію