Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

Народний суд у Гаазі виніс вирок путіну: свідчення дали герої Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова
25.02.2023

У Гаазі відбувся народний суд над президентом росії. Під час процесу, який не має юридичної сили, але є важливим і символічним, було надано докази вчинення володимиром путіним численних воєнних злочинів в Україні. Серед свідків у суді виступили троє українців, які довірили Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова свої історії про пережите під час війни.

Народний суд у Гаазі виніс вирок путіну: свідчення дали герої Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

На думку суду, «існують вагомі підстави для підтвердження обвинувального висновку, який повинен бути винесений проти президента володимира путіна для більш ніж однієї тисячі випадків злочину агресії, вчиненого проти території та народу України». 

Суд закликав ООН, Європейський Союз, всі уряди і народи світу «зробити всі необхідні кроки для забезпечення того, щоб суд з юридичними повноваженнями виніс обвинувальний акт проти президента володимира путіна і вжив відповідних заходів для якнайшвидшого арешту винного і пред’явлення його до суду на офіційному трибуналі України».

«Міжнародна спільнота має стати дорослою. Ознакою відповідальних лідерів і народів має стати однозначність у оцінках війни і геноциду цивільного населення в Україні. Лідери різних країн мають об‘єднати суспільство Землі задля того, щоби путін і росія покинули територію України. Це перший і важливий крок для побудови нового світу, взаємної поваги народів і справедливості», — такий погляд на подальші дії світу щодо встановлення справедливості висловив свідок Олег Москаленко, герой Музею  «Голоси Мирних».

Народний суд над путіним є ініціативою правозахисної групи Cinema for Peace, Українського центру громадянських свобод і Бена Ференца, 102-річного юриста, останнього прокурора у Нюрнберзькому процесі над вищими нацистськими лідерами після Другої світової війни, який живе сьогодні. 

Історії свідків увійшли до архіву Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова — це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 60 000 історій. Розкажіть свою на https://civilvoicesmuseum.org/ або безкоштовній гарячій лінії 0 (800) 509 001.

Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію