Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

Інтерв’ю відомих українців про війну, пам’ять та справедливість у відеоциклі Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова
02.07.2024

Протягом трьох місяців Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова у рамках виставки ГОЛОСИ у Музеї історії міста Києва проводив публічні інтерв'ю із українськими професіоналами у сфері збереження національної пам'яті. За численними проханнями слухачів Музей публікує серію відео інтерв'ю першого циклу культурних подій виставки.

Слідкуйте за новими відео у плейлисті Музею

Чому збереження національної пам’яті є для українців надважливим? Якою має бути справедливість під час війни та повоєнна? Як трансформується суспільство на тлі непередбачуваності та тривалості подій в Україні? Що варто знати, відрефлексувати та запам'ятати про цю війну кожному з нас? На найгостріші питання відповіли експерти спеціально для циклу інтерв'ю Музею.

Перше публічне інтерв’ю циклу — це розмова із Олександрою Матвійчук, правозахисницею, очільницею «Центру громадянських свобод», який отримав Нобелівську премію миру у 2022 році, координаторкою роботи ініціативної групи «Євромайдан SOS». Модерувала бесіду Анастасія Платонова — культурна критикиня, аналітикиня культури та кураторка цього циклу подій.

Говорили про таке:

— чому важливо документувати досвіди війни та на що вони впливають;
— чим наразі займаються українські правозахисники, ключові актуальні процеси;
— як те, що іноземці читають, слухають і бачать про війну в Україні, впливає на системні зміни у розумінні того, що відбувається в Україні та світі;
— що робити із «втомою» західного світу від війни;
— як Україні й українцям дати раду з необхідністю перезавантаження системи міжнародного права;
— як примиритися з безмежною кількістю зла, насилля, несправедливості, безкарності;
— чому важливо пам’ятати;
— що може зробити кожен, щоб допомогти українським правозахисникам.

Виставка ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова тривала три місяці у Музеї історії міста Києва, щоб розкрити глибину й силу живих людських історій, зібраних у понад 110-тисячному архіві Музею «Голоси Мирних». За цей час її відвідало понад 5 тисяч людей. Перший сезон виставки завершено.

Міністерство культури та інформаційної політики України висловило вдячність Музею «Голоси Мирних» за вагомий внесок у збереження національної пам’яті України через збирання, зберігання та поширення свідчень мешканців України про війну, зокрема у рамках виставки ГОЛОСИ, та рекомендувало виставку до показу у Європі й США.

Слідкуйте за новими відео у плейлисті, а за анонсами заходів — у соцмережах Фонду Ріната Ахметова та у Музеї «Голоси Мирних».

Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію