Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

Ігри для стабілізації психоемоційного стану дітей різного віку
16.01.2023

Ігри для стабілізації психоемоційного стану дітей різного віку

У ЮНІСЕФ разом з психологинею Світланою Ройз пропонують ігри, які допоможуть не тільки весело провести час з дитиною, але і стануть в нагоді для стабілізації її психоемоційного стану.

➡ Повертаємо контакт із реальністю. 
Запропонуйте дітям гру — називайте кольори і просіть знайти їх на вулиці (називайте об'єкти, які будуть і вгорі, і знизу, щоб діти могли подивитись в різні боки, на свій одяг/взуття, торкнутися його) — потрібно активізувати око-рухальний нерв.

➡ Якщо ви вдома, запропонуйте дітям швидкий квест. 
Виберіть невелике слово, на клаптиках паперу напишіть по одній літері цього слова і місце, де шукати наступну літеру. Розкладіть папірці. На останній покладіть сюрприз. І попросіть знаходити літери, читати і скласти слово з літер так, щоб діти були рухливими, входили в контакт із різними поверхнями та мали різні напрямки рухів. Так ви задієте мовлення, зоровий канал, просторову орієнтацію, процес аналізу і складання. А в кінці відчуття перемоги – все знайшли й отримали дофамін від подарунка. 

Фахівці також розповідають, як у форматі гри можна апелювати до органів чуттів:

🟢Тілесність. Пов'яжіть на руку щось приємне на доторк, загорнутися у плед, розкласти предмети різних форм і просити, щоб дитина відвернулася, торкалася предметів і називала їх.
🟢Зір. Обведіть профіль, що створений тінню на склі або намалюйте маркером портрет, приклавши скло до обличчя (наприклад, скло із рамки для фотографій). Ця вправа також допомагає витримувати й підтримувати контакт. Попередьте дітей, що портрети будуть смішними.
🟢Звук. Можна використовувати музичні інструменти, поверхні чи предмети з різних матеріалів. Просіть із закритими очима (чи відвернувшись) назвати, якими інструментами ви видаєте звуки, просіть повторити за вами ритм, а потім самі повторюйте ритм за дітьми.
🟢Смак. Можна нарізати яблуко, банан, мандарин, сир, моркву. Далі дитина має вгадати і розрізнити на смак, що це за продукт.
🟢Нюх. Аналогічно можна пропонувати розрізняти аромати.

Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію