Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

«Діти відчувають підтримку»: психологи Фонду Ріната Ахметова допомагають юним гостям літнього табору подолати стрес
05.08.2022

Розпочався новий сезон проєкту «Рінат Ахметов — Дітям. Мирне літо дітям України». Його мета — допомогти юним гостям літнього табору не лише добре відпочити, але й пройти психологічну реабілітацію, якої вони потребують через пережитий стрес війни.

Діти відчувають підтримку»: психологи Фонду Ріната Ахметова допомагають юним гостям літнього табору подолати стрес

У таборі з дітьми працюють досвідчені психологи, які пройшли навчання Фонду Ріната Ахметова за курсом «Травма війни». Психотерапевт, дитячий та підлітковий психолог Фонду Євгенія Гайдай пояснила, чому така робота дуже важлива. 

«Окупація та необхідність вимушено залишити дім — це події, які не пов’язані зі звичайним життям. Батькам може бути важко підтримати дитину, яка пережила таку ситуацію, адже дорослі й самі перебувають у стресі. Вони гортають стрічки новин, а дитина нерідко залишається сам на сам зі своїми спогадами та страхами», — розповідає фахівчиня. 

Психологи Фонду Ріната Ахметова, які працюють у літньому таборі, пояснюють дітям нормальність їх реакцій на стресові події. Фахівці навчають дитлахів корисним технікам, за допомогою яких можна подолати стрес. Кажуть, що особливо ефективними є групові заняття. 

«З такими дітьми дуже добре працювати в групі: так вони відчувають не лише підтримку психологів, але й групову. Вони розуміють, що не залишилися самі, що з іншими дітьми відбувається те ж саме», — пояснює Євгенія. 

Діти відчувають підтримку»: психологи Фонду Ріната Ахметова допомагають юним гостям літнього табору подолати стрес

Психологиня зізнається: діти, які переживають війну, відрізняються від гостей дитячих таборів у мирний час. Вони більш дорослі, більш відповідальні, більш слухняні. І це, насправді, не дуже добре — адже дитина постійно перебуває у стані напруженості, нібито будь-якої миті станеться щось погане. Але психологи допомагають.

«У процесі нашої роботи з дітьми вони починають відкриватися, розповідають свої історії... Ми бачимо, що їх стан стає кращим», — ділиться Євгенія Гайдай. 

Сьогодні Рінат Ахметов — єдиний благодійник в Україні, який системно й масштабно допомагає дітям. За час існування цього проєкту професійну психологічну допомогу та оздоровлення отримали понад 4500 дітей зі всієї країни.

Більш детальну інформацію про проєкт читайте на сайті Фонду https://akhmetovfoundation.org

 

Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію