Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віталіна Вячеславівна Матвійчук

"Зрозуміла, що краще рідної країни немає й ніколи не буде"

переглядів: 192

Матвійчук Віталіна Вячеславівна, 17 років, студентка 2 курсу Дніпропетровського фахового мистецько-художнього коледжу культури

Вчитель, що надихнув на написання есе: Пічуріна Раїса Семенівна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

«Нам не даються випробування згори,

з якими ми б не впорались»

Бернард Вебер

Моя Україна – миролюбна країна. Такою завжди була й залишається зараз, незважаючи на скрутне становище.

Я люблю свою Батьківщину, свій волелюбний народ, рідну землю за її неосяжні, безмежні простори, різнобарвну природу та мелодійну, солов’їну українську мову! За те, що можу вільно дихати, обирати професію, спілкуватись з друзями, відвідувати театри, співати на повний голос…

Думала, що так буде завжди. Хіба можна було передбачити, що станеться таке лихо? Жили розміреним життям: дорослі працювали, діти навчалися, малюки весело проводили час в дитячих садочках. І раптом війна… Кров, біль і сльози…

Про початок війни я дізналася від бабусі. Але мені важко було повірити й усвідомити, що це дійсно трапилось. І лише тоді, коли почали лунати сирени, коли необхідно було ховатись в укриттях, ночувати на станції метро, я зрозуміла, який жах несе війна…І мені стало моторошно, боляче й страшно за свою родину, крихітну сестричку, рідних і чужих людей, за нашу рідну, славну Україну.

Звісно, я знала, що війна розпочалась ще в 2014 році, але вона була далеко, й хоч я з сім’єю й допомагала людям, переселеним з окупованих територій, проте тоді такої трагедії не відчувала… Але те, що «братня» республіка розпочала повномасштабне вторгнення, приголомшило вкрай.

Щоб не сидіти під час сирени біля вхідних дверей, не спати в коридорах на матрацах, не бігати ночами в укриття, не чути повідомлення про спалені міста, смерть захисників, катування та зґвалтування дітей, стало зрозуміло, що необхідно бути подалі від небезпеки, шукаючи притулок в мирних країнах. І ми знайшли його в Польщі, де дійсно і мирне небо, і спокійне життя, і чуйні, привітні люди, і найголовніше, що моя маленька сестричка не чує сирен та вибухів, спить спокійно.

У Польщі я зустріла чудових людей як українців, так і поляків. Разом ми ходили на мітинги в підтримку України, один з яких ми з подругою влаштували самостійно. Ми декламували вірші українських поетів, співали українські пісні й гімн України, влаштовували театральні покази, а також хвилиною мовчання вшановували тих, хто пішов від нас назавжди, захищаючи рідну землю. А як приємно було бачити сльози радості на обличчях людей, обпалених війною, радості від того, що вони чують рідну мову… І дуже приємно чути слова вдячності…

Війна навчила мене не відкладати життя на потім, не ставити його на паузу. Мені здається, що я подорослішала років на 10, а мені ж тільки 17… І в свої 17 мені доводиться поєднувати навчання з роботою, бо треба заробляти на життя. Крім того, я займаюсь волонтерством, допомагаю біженцям з України та хворим діткам. Допомагаю, бо знаю, що вони потребують допомоги, як потребувала колись я.

А ще я зрозуміла, що краще рідної країни немає й ніколи не буде. Я мрію про мир, про закінчення війни, про день, коли я нарешті зможу повернутись додому, у своє рідне місто, стати на рідну землю, обійняти рідних мені людей, товаришів та товаришок по коледжу, на повні груди вдихнути запах рідної землі й закричати на весь голос: «Яке це щастя, що я дома!».

Але це буде після перемоги, в яку я вірю. Вірю, що сила добра переможе зло. Вірю в силу й міць моєї рідної України, в непереможність Збройних Сил й згуртованість людей, які неодмінно приведуть Україну до перемоги!

З підручників історії ми знаємо, що Україна за час свого існування неодноразово боролась за волю й незалежність, але ніколи не ставала на коліна. Вірю в те, що моя рідна країна залишиться сильною, вільною, миролюбною державою з великим потенціалом та світлим майбутнім, державою без насильства та свавілля.

І я пишаюся своєю рідною країною, мужніми людьми, пишаюся тим, що я українка!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2022 Текст Історії мирних молодь переїзд безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Біженці Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій