Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Владислава Парій

"Здалося, що це вже кінець і всі ми зараз опинимось під завалами"

переглядів: 162

 Парій Владислава, 14 років, учениця 9-Д класу гімназії №34 “Либідь” ім. Віктора Максименка, м. Київ

Вчителька, яка надихнула на написання есе - Сінчіневіч Тетяна Анатоліївна

Конкурс есе «Війна в долі моєї родини»

Закінчився мій робочий день 23 лютого, я прийшла додому робити домашні завдання та готуватись до самостійної роботи з математики. Все, як завжди, нічого не підказувало мені, що завтрашній день змінить моє життя, життя моїх рідних, друзів та усієї країни. Ввечері, після закінчення роботи, я домовилася з подругою зустрітися на вихідних, ми будували плани на майбутнє, потім попрощались і лягли спати. О пів на п’яту ранку я прокинулася від вибухів за вікном та метушні моїх батьків. Ще в мене не було усвідомлення того, що почалася війна, про яку я читала в книжках та слухала на уроках історії. Ніхто не розумів, що робити та куди бігти. Швидко зібравши свої речі, ми ввімкнули новини, щоб знати, що робити далі. Нашим рішенням було залишатися у Києві.

Так пройшло декілька тижнів.

Це були тижні виття сирен, вибухів, озброєних людей у формі, що патрулювали вулиці, звуків автоматних черг під вікнами, пересиджувань у підвалі, вистоювань найдовших у моєму житті черг за половинкою хліба, яку давали одну в руки…

Весь той час я була наче у тумані та майже нічого не розуміла. У середині березня, десь о восьмій ранку, поряд упала ракета, після чого мій дім затрясло. Не просто затрясло, здалося, що це вже кінець і всі ми зараз опинимось під завалами. Потім я дізналася, що у двір біля моєї школи влучила ракета. Загинули люди, були пошкоджені багатоповерхівки, у моїй школі були вибиті вікна та пошкодились стіни. Тільки тоді я усвідомила, що йде війна. Вона поряд зі мною. Життя змінилося. Біль, страх, смуток переповнювали. Я дуже злякалася за себе і свою сім’ю. Зателефонувавши до своєї колишньої найкращої подруги, яка з перших днів виїхала з мамою в безпечне місце, я розповіла, що сталося і як я себе почуваю. На це вона мені відповіла, щоб я не телефонувала їй більше та не створювати проблему з таких дрібниць. Нашої школи могло б не бути, а для неї це дрібниці! Після цього я припинила нашу дружбу. Я навіть зараз не розумію, як можна такі речі називати «дрібницями». Родиною було прийнято рішення виїхати з міста, і ми кілька місяців проживали в селі.

З початку повномасштабної війни моє життя змінилось. Зараз, на жаль, у мене дистанційне навчання. Я сиджу вдома, вчу уроки та займаюсь бісероплетінням, яке мене хоч трохи відволікає від навколишніх подій. Проте найболючішим та трагічним є те, що безжальні люди відбирають чужі життя. І це жахливо та несправедливо! Раніше я чекала вихідних, щоб поїхати десь на прогулянку або купити якусь обновку, щоб потрапити на випуск нового фільму в кінотеатр чи обрати найкращий готель з гарним краєвидом із вікна, щоб поїхати під час канікул на відпочинок. Але це було колись. Зараз чекаю тільки того, щоб це жахіття найшвидше закінчилося, щоб я могла, як раніше, подорожувати з батьками нашою країною, щоб в усіх нас було майбутнє та настав довгоочікуваний МИР!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2022 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення освіта харчування дітей діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій