Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Кіра Лотецька

"Завдяки таким, як мій тато, ми маємо можливість засинати і прокидатися у власному ліжку"

переглядів: 45

Лотецька Кіра

Клеванський ліцей №2

Вчитель, що надихнув на написання есе - Заяць Ольга Олександрівна  

Війна. Моя історія

Війна – це найстрашніше слово, яке, на жаль, стало нашим сьогоденням і нашою історією. Історією болю, страждань, жертв і невідомого майбутнього. 

24 лютого ми всі прокинулися від вибухів ракет, від усвідомлення того, що відбувається щось страшне. І лише увімкнувши телевізор, ми дізналися, що відбулося повномасштабне вторгнення російської федерації у нашу країну. Життя змінилося тієї ж миті.

Перші декілька місяців були дуже важкими. Всім було складно звикнути до постійного відчуття тривоги, підлаштовуватися до нових обставин життя. Перед кожним постав нелегкий вибір: тікати геть світ за очі чи залишатися у своїй країні, у своїй рідній домівці. Ми лишилися вдома.

Дуже складно жити в умовах війни, а ще важче – боронити свою країну від загарбників. Багато родин залишилися без даху над головою, хтось втратив своїх близких чи рідних, хтось вимушений жити в окупації, а хтось -  в холодних і мокрих окопах, боронячи рідну державу, а є й ті, котрі віддали найдорожче – власне життя.

Мій тато зараз знаходиться далеко від нас і захищає нашу країну від окупантів. Наша родина чекає його вдома і щоразу переживає, дивлячись новини із фронту.

Кожного дня наші захисники крок за кроком просуваються вперед, відтісняючи ворога хоч на декілька метрів назад; стоять міцною стіною заради того, щоб не допустити загарбників у власні домівки. І тільки завдяки таким, як мій тато, ми маємо можливість засинати і прокидатися у власному ліжку, у рідній домівці.

Багато людей зараз почали забувати, що в нашій країні точиться страшна і кровопроливна війна, адже їхніх сімей вона не торкнулася так близько, як нашої. Люди їздять на відпочинок, відвідують нічні клуби і різні гучні вечірки, забувши, що кожної миті там, в зоні бойових дій, хтось стікає кров'ю від смертельного поранення, а хтось так і залишиться лежати десь під землею, хтось терпить тортури у полоні, а хтось по метру вигризає перемогу над цим зловісним ворогом

Ця війна – це випробування не лише на міцність, а й на людяність. Адже дуже важко в такий нелегкий для нас всіх час не втратити людську гідність, чуйність, не зачерствіти душею і не впасти духом. Бо на початку цього випробування наша країна була, як одне тіло, а кожен українець - як частинка єдиного серця нашої держави. Ми старалися робити усе можливе і неможливе, наближаючи цим нашу перемогу.

Вже майже два роки ми живемо з думками, що потрібно бути надійним тилом для тих хлопців, які стоять на сторожі нашого спокою. Багато хто вже втомився донатити на ЗСУ, обмежувати себе у відпочинку чи комфортних умовах життя. Стараються не помічати військових на протезах у транспорті чи у громадських місцях, адже не знають, що їм сказати. Простіше зробити вигляд, що ти не знаєш і не бачиш, а їм, можливо, потрібна допомога, підтримка, щоб вони розуміли, що їхня самопожертва була не даремною, і ми вдячні їм за кожну хвилину тиші і спокою, за можливість жити тут і зараз. Ми висловлюємо співчуття загиблим і зовсім не прагнемо допомогти живим. 

Ця війна не завершиться швидше, якщо ми перестанемо її помічати.

Від усвідомлення значущості людського життя, а не матеріальних цінностей, залежить, коли в нашій країні настане мир і спокій. А головне, щоб всі наші рідні повернулися додому  живими і здоровими фізично і психологічно у суспільство, яке готове надати їм необхідну підтримку, висловити свою вдячність і допомогти адаптуватися до мирного життя.

Адже зараз дуже багато людей, скалічених війною не лише тілесно, а й душевно. Потрібно поставитися до цього з розумінням і проявити справжню людяність, бо всі ми в неоплаченому боргу перед військовими, які зараз знаходяться у справжньому пеклі, в умовах, які ми навіть і уявити собі не можемо.

Тож будьмо людьми, які допомагають живим, аби не оплакувати полеглих.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Рівненська область 2023 Текст Історії мирних діти Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій