Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Дмитрівна Ярова

"Заспокійливих препаратів не було навіть в аптеці"

переглядів: 94

Ми прокинулися від вибуху. Перший приліт був у Чугуєві на аеродром. Там загорілось - нам видно було. Ми прокинулись, у нас відчинились двері. Сиділи в підвалах, а потім довелося виїхати. Зараз перебуваємо в Полтаві. 

Шокувало те, що в мирний час - війна. Ми про війну чули лише у школі і вже думали, її ніколи не буде. Я не очікувала, що у наш таке може трапитися.

У нас не було світла. Його ввімкнули тільки через дев'ять місяців. З продуктами було важко. Їх не підвозили. Були якісь запаси, консервація. Вже за тиждень почали підвозити продукти, а відразу не було. Вода була, ліки якісь були вдома. Заспокійливих не було навіть у аптеці.

Ми виїжджали з військовими різними машинами. Були черги на блокпостах. Перевірили документи та й все. Ми віддали своїх рибок, більше домашніх тварин у нас не було. 

Я вже дуже хочу додому. За кордон я взагалі не планую виїжджати. Хочеться, щоб мир настав, і ми повернулися додому.

Роботи немає. Матеріально складно, житло дорого знімати. Усі запаси закінчилися. А допомоги, яку дає держава, нам на житло навіть не вистачає. Тяжко, звичайно. Дуже по нервах дало. Я частково втратила зір. У мами і з серцем недобре, і з ногами -  важко ходити. Все - від нервів. 

У нас вдома шибок немає. До війни я працювала адміністратором у салоні. Роботи для переселенців немає, та й для своїх - також. 

Під час війни зустрічала багато добрих людей. Коли ми виїхали, нам дозволили жити на дачі. Там не було умов, було холодно, але це була допомога. 

Мені не можна розслаблятися. У мене є родина і я чудово знаю, що якщо почну розслаблятися, це позначиться на всіх. Так, плачу часто, але вірю у те, що ми швидко повернемось. Скоріше б уже.

Якщо всі країни об'єднаються і нам допоможуть, тоді скоро переможемо. Про майбутнє поки не замислююсь.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харківська область 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій