Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександра Біла

"Заради незрозумілих цілей, тирани вбивають людей, руйнують міста, країни"

переглядів: 112

Біла Олександра, 16 років, студентка ДФПК КЗВО «ДАНО «ДОР», ДО-21-1/9, м. Новомосковськ, Дніпропетровська обл.

Вчителька, що надихнула на написання - Бак Ольга Дмитрівна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Війна – це найгірший прояв людської жорстокості. Заради незрозумілих цілей, тирани вбивають людей, руйнують міста, країни. І, на жаль, це лихо прийшло до нас.

Вранці двадцять четвертого лютого мене розбудила мама і сказала, що почалась війна. Спочатку я не могла це усвідомити. Але потім почалися вибухи по всій Україні. В новинах говорили, що територію нашої країни захоплює сусідня країна-агресор росія. Я відчула страх, не могла зрозуміти як таке можливо. Ракети летіли по будинкам, стріляли в цивільних людей. Мама вирішила, що в місті небезпечно і ми переїхали до бабусі в село. Але і там було не зовсім спокійно.

Вперше я побачила так близько і почула так гучно пролітаючу ракету.

Здавалося, що це якийсь дракон. Люди почали тікати від війни за кордон. Мама дуже боялась за нас з молодшим братом, тому вирішила, що нам там також буде безпечніше. Їхати в поїзді було лячно. За день до нашого виїзду, обстріляли поїзд у Білій Церкві. Саме через неї ми їхали вночі. Всі вікна закриті, було дуже темно. Здавалось, що наш поїзд не їде, а крадеться. Мама весь час казала нам притискатися до стінки. Заспокоїтись всі змогли тільки перетнувши кордон.

З кінця березня до липня ми перебували в Чеській Республіці.

Нас гарно прийняли: надали безкоштовне житло, допомагали грошима та одягом. Наша родина дуже вдячна цій країні і її чудовим людям, які не залишили нас в біді. Але ми всі сумували за домівкою. Поступово ЗСУ почали відвойовувати території, виганяти клятих орків з нашої землі. Тому в липні ми повернулися.

З’явився оптимізм, віра в краще. Але війна нікуди не зникла. Все так само лунають сирени, гинуть люди. Всі території України, які знаходяться в досяжності агресора кожен день потерпають від обстрілів.

Цинічності росіян немає меж. На територіях, які звільнялись з-під їх контролю, виявлялися великі захоронення людей. Їх катували, ґвалтували, вбивали. Всі ці новини були як ніж в серце.

А скільки ракет прилетіло в міста, де зовсім не було ніякої військової інфраструктури? Мій знайомий з товаришем працювали на нафтобазі в Губинисі. Коли до них прилетіли ракети, він знаходився на цистерні, а його друг знизу.

Вибуховою хвилею знайомого відкинуло, але його товариш вижити не зміг.

Він місяць лікувався: його рука була обпечена настільки, що навіть прийшлось пересаджувати шкіру. За злою іронією, коли знайомий перебував в Дніпрі, недалеко знову відбулися прильоти ракет. Лікарню, де він був не зачепило, але… Мабуть, психіку нашого населення не відновити нічим і ніколи. Ще вражає той факт, що російські ЗМІ написали, що в Губинисі вони поцілили по дислокації наших військових. Але це ж не так. Там були просто цивільні люди, які не несли ніякої загрози для росії. Вони, як і кожного попереднього дня, працювали. І таких випадків маса. Дуже трагічним був акт тероризму в Вінниці. Центр міста, люди гуляли, хтось привіз дітей до медичного центру. Маленька дівчинка Ліза. Невже вона заслуговувала смерті? Я думала, що ще більше ранити мене росіяни не зможуть. Жовтень – час терорів Запоріжжя. Моє улюблене місто. Я кожного літа їздила туди до тітки в гості. Хортиця, чудові пляжі, найгарніший проспект. І все це намагаються знищити. Але і Запоріжжя їм мало. Вже два дні мій ранок починається не з чашки кави, а з коридору. Масований обстріл України, сирени по п’ять годин…

Двадцять перше століття. У наш час розвинутих технологій, досягнень в науці, ресурсів – скільки всього благородного, корисного можуть зробити люди. Але вони воюють… Замість того, щоб знайти ліки від хвороб, допомогти сиротам, вкладати всі сили в добрі справи, людство створює все нові і нові види зброї. І цьому немає ні кінця, ні краю. Я не можу зрозуміти, чому так? Що потрібно зробити, щоб люди схаменулися? Адже мир – це найцінніше, що може бути!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новомосковськ 2022 Текст Історії мирних діти переїзд поранені безпека та життєзабезпечення освіта сім'ї з двома і більше дітьми діти перший день війни 2022 Біженці Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій