Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана Галич та Марія Лебідь

"Загинули всі сусіди, сама врятувалася, завдяки телефонному дзвінку"

переглядів: 115

У місті, чиє населення стало 14 січня 2023 року об'єктом терору Росії, відбуваються перші поховання загиблих внаслідок влучення російської ракети у житловий будинок. За уточненими даними в Дніпрі загинуло 45 людей, з них 6 дітей. Пошукова операція тривала три доби, наразі її завершили. Неідентифікованими залишаються 15 тіл. Матеріал Радіо Свобода.

Світлана Галич мешкала в під’їзді, який зруйнувало вибухом. Каже: під руїнами загинуло кілька її сусідів та добрих знайомих. Серед них – 15-річна Марія Лебідь. Її поховали 16 січня, провести дитину в останню путь прийшла вся школа, де вона навчалася.

Загинули всі сусіди, сама врятувалася завдяки телефонному дзвінку

Частина будинку, де жила Ірина

Сама ж Світлана з 86-річним батьком вижили дивом.

Каже: коли стався вибух, вони опинилися під завалами в різних кімнатах і вже задихалися від диму й пилу. Порятувало тільки те, що в той момент у руках був телефон – вона встигла зателефонувати синові. Той примчав до будинку й разом з поліцейським зумів деблокувати квартиру.

Загинули всі сусіди, сама врятувалася завдяки телефонному дзвінку

Те, що залишилося від майна людей

«Я набираю молодшого сина: «Женю, якщо можеш, ми задихаємося, порятуй нас». Батько сидів закривавлений і закиданий дошками», - Ірина Галич.

«Все в один момент – вибух. Все летить – вікна, двері. На мене падає шифоньєр. Там горить. Кричу: «Тату, ти цілий?». Він кричить: «Викликай швидку!».

Я набираю молодшого сина: «Женю, якщо можеш, ми задихаємося, порятуй нас». Батько сидів закривавлений і закиданий дошками. Кричу...Рятувальники кажуть: пройти ніяк, там зруйнований під’їзд. І ми як у пастці.

Сина пропустили, він забігає, а там залізна перегородка завалила наші двері. А ми з батьком із цього боку намагаємося... Вже задихаємося. Але син разом з поліцейським змогли її трошки привідчинити, і ми змогли втиснутися. Ми вилізли. А син ще й кота встиг знайти.

А другий син, вони близнята, побіг іншим сусідам допомагати вибратися. Батько в неврології, численні порізи, йому пришили вухо, житиме»

Загинули всі сусіди, сама врятувалася завдяки телефонному дзвінку

Світлана Галич

Досі не знайшли тіл.

«Загинули всі сусіди, яких ми знали, з ким спілкувалися. Дівчинка-школярка, тренер… Навпроти жили чоловік з жінкою, Юра і Свєта, ми з ними спілкувалися – то вони давно не бачилися з родичами і на старий Новий рік якраз зібралися всі разом в їхній квартирі.

А навпроти – чоловік з дружиною відвезли дитину мамі, а самі приїхали додому. Досі не знайшли тіл. Це не вкладається в голові».

Загинули всі сусіди, сама врятувалася завдяки телефонному дзвінку

Квіти на місці ракетного удару по Дніпру, 17 січня 2023 року

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери молодь діти зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло літні люди (60+) діти перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій