Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій

"Загиблих більше, ніж кажуть"

переглядів: 100

У ніч на 6 червня російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Через цей теракт сталося затоплення понад 80 населених пунктів. Матеріал Радіо Свобода.

Жителька Олешок, яка зараз живе на підконтрольній владі України території, розповіла «Новинам Приазовʼя», як її родичі виїхали з міста після затоплення. Імені та прізвища жінка просить не називати з міркувань безпеки.

«Їхали через Крим, через Росію, Латвію і на Польщу. Все залишилося, все затоплено, нічого немає. У нас два будинки – наш з чоловіком і батьків, все затоплено. Все дуже швидко було, ми живемо біля річки, вода дуже-дуже швидко прибувала, і в останні хвилини вони вилазили на горища, сиділи, чекали на горищі. Ми дзвонили в МЧС, куди ми тільки не дзвонили, їх ніхто не міг забрати. МЧС російське казало, що заберуть, але опівночі їх забрали сусіди, коли вже вода доходила до даху», – поділилась співрозмовниця.

Жінка припускає, що кількість загиблих в Олешках може бути більшою, ніж про це повідомляє окупаційна адміністрація.

«Я думаю, дуже велика, тому що тільки на нашому кутку, де затоплені будинки, було двоє загиблих. А там далі не можу вам сказати, бо ми точно не знаємо. Вода дуже-дуже швидко прибувала. Люди просто думали, що прийде вода до метра, а вода приходила зі швидкістю звука, а якщо у нас хата, я не знаю, скільки метрів, то у нас її повністю покрило», – зазначила жителька Олешок.

За її словами, багато людей, будинки яких затопило, залишаються в Олешках.

«В нас дуже багато знайомих виїхало, врятувалися. В мене там досі бабуся сидить, дідусь. У нас багато родичів, в яких ще будинки не повністю затопило, то вони продовжують там перебувати. Зараз везуть туди продукти з Криму. Перші дні, звісно, було страшно, тому що ніхто нічого не підвозив, харчі потопилися і було дуже важко. Підвозять, але ціни завеликі, мої дід з бабою, вони пенсіонери, вони не можуть собі дозволити купити ліки, тому що ціни попіднімали дуже-дуже високо», – жаліється жінка.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Олешки (Херсонська область) 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми безпека та життєзабезпечення житло внутрішньо переміщені особи перший день війни Біженці
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій