Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна Іванівна

«З сусідами ділилися останнім шматочком хліба»

переглядів: 35

Я мешкала в селі Калинівка Миколаївської області. Мені 60. Зі мною проживає десятирічна онучка. 

Ми дізналися з новин по телевізору, що настала така біда. Були вдома. Внучка збиралася на навчання, але нам повідомили зі школи, що занять не буде. І скільки це триватиме, тоді ніхто не знав.

Шокувало те, що прильоти майже через день були. Хто де міг заховатися, там і ховалися. Ми, наприклад, із внучкою спочатку в погребі були. Потім вона сказала, що їй важко там дихати через сирість. 

Тоді в сараї ночували, бо він у нас захищений - тільки в дах могли влучити. Найстрашніше – бомбардування.  

Ми були окуповані й відрізані з усіх сторін. До нас не ходив жоден транспорт, не було завозу продуктів. Ми виживали, як могли. Одне одному допомагали з сусідами, ділилися останнім шматочком хліба, хоча і його не було. Хто мав борошно, той пік млинці. І так ми виживали, поки нас не звільнили. А потім почали привозити гуманітарну допомогу. 

У нас рашисти стояли прямо в селі. Правда, людей не займали. Ходили з автоматами по вулиці й попереджали нас, щоб ми не розмовляли по телефону, не передавали рідним, що в нас тут відбувається. Але до нас вони ставилися по-людськи. Ми не зазнали тортур жодних. 

Ми такі були раді, що нас звільнили! Зустрічали хлопців. Вони до нас прийшли о шостій ранку. І люди, які першими побачили їх, стали передавати цю новину далі по селу. 

Звісно, над нами досі пролітають літаки. Онучка переживає, щоб нас не бомбили. І коли десь далеко чути вибухи чи, наприклад, хлопці розміновують території, то вона дуже боїться. Питає: «Бабусю, вони до нас не прийдуть більше?»

Я вважаю, що війна повинна закінчитися перемогою наших солдатів, які стоять зараз на передовій. Задля пам'яті тих, хто вже загинув. Оскільки зараз нам дають допомогу різні країни, я думаю, найближчим часом  буде вільною Україна. 

Я хочу, щоб усе відбудувалося, щоб наші діти жили в мирі, у спокої, щоб більше не бачили ніколи війни, не ховалися по погребах. Мрію, щоб був мир у всьому світі. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Калинівка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки пенсіонери діти обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій