Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Сергіївна Зінченко

"З першого дня війни ми потрапили в епіцентр бойових дій"

переглядів: 77

Я зі своєю сім'єю 24 лютого 2022 року була вдома у Харкові, у нашій квартирі на Салтівці. Спали і несподівано зранку прокинулись від вибухів. Я спочатку не зрозуміла, що відбувається, думала хтось феєрверки запускає. А чоловік каже: "Та ні, то війна почалась..."

Найбільші труднощі у нас виникли в перші дні війни, тому що ми були до неї зовсім не готові. У нас не було ні відкладених грошей, ні запасів продуктів. А з першого дня війни ми потрапили в епіцентр бойових дій. З вікна спостерігали як прилітали гради та інші боєприпаси у сусідні будинки. Одного разу ми з дитиною 2 роки потрапили під авіаційний наліт. Не встигли добігти до укриття і потрапили під бомбардування. Дякую Богу, що тоді з нас ніхто не постраждав.

З першого дня війни у нас не було в квартирі ні електроенергії, ні водопостачання, ні опалення. Окрім того в перший день війни дуже захворіла дитина. Була висока температура, лихоманка. В машині не було бензину щоб виїхати, не було грошей щоб його купити. Магазини, заправки не працювали, а там де ще щось працювало, були величезні черги. Щоб хоч якось відслідковувати новини, ми заряджали телефони в машині і в результаті цього в автомобілі сів акумулятор. Наступного дня я пішла до своєї подруги яка живе неподалік у приватному будинку і в них було електропостачання, щоб зарядити телефони. Але будинок був зачинений, вдома нікого не було. Мене помітили сусіди і дозволили у них зарядити телефони, а потім ще й дали мені з собою банку домашньої тушонки. Це було дуже зворушливо! Ми знайшли в кого позичити трохи грошей. Чоловік домовився з сусідом, щоб від його авто підкурити наше і поїхав шукати де можна заправити машину. На весь Харків тоді працювала одна чи дві АЗС. Простоявши близько шести годин у черзі вдалося заправити тільки 10л бензину, бо було таке обмеження у реалізації пального. Зібравши найнеобхідніші речі у дві валізи, 6 березня ми виїхали спочатку у м.Валки. Дуже складно було виїхати з Харкова. Величезні затори на виїзді з міста. Дорогу, яка зазвичай займає 1 годину, ми здолали за 8 годин. Дуже укачало дитину. Її тошнило всі 8 годин, я боялася що в неї буде зневоднення організму. Дякувати Богу, все обійшлося. А 8 березня ми вже добралися до Полтави, де перебуваємо і досі.

Чоловік хотів, щоб ми з донечкою виїхали за кордон. Але я була проти, не хотіла його залишати одного. Зараз живемо всі разом. Орендуємо квартиру у Полтаві. Коли ми приїхали у Полтаву, дуже багато речей першої необхідності, продукти харчування, іграшки нам дали прості люди, сусіди, волонтери. Це було дуже зворушливо. Окрім того перші 3 місяці ми жили у квартирі безкоштовно. Сплачували тільки за комунальні послуги.

До війни я працювала флористом у магазині квітів. Коли почалась війна і ми переїхали до Полтави я згадала, що трохи вмію робити манікюр і почала за символічну плату робити манікюр знайомим. Нещодавно я закінчила курси манікюру і планую працювати десь у салоні краси.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій