Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Жанна Іллівна Шурда

«З Херсону не випускали навіть жінок з дітьми»

переглядів: 101

Жанна змогла виїхати з Херсону не одразу. У місті панувало безвладдя, не було ліків і харчів, зникали мирні жителі, окупанти довго не хотіли випускати молодь.

Я народилася в селищі Ялта біля Маріуполя. Вступила до університету в Херсоні. Наразі у мене вдома залишилися батьки й інші родичі.

Я в перший день війни була в Херсоні. Ніхто не думав, що це буде масштабна війна по всій Україні. Я зателефонувала батькам, говорила, щоб вони виїжджали, але вони сказали, що це буде, як у 2014 році – недовго. Моїм першим бажанням було поїхати до батьків, але вже не було змоги.

Я 21 квітня виїхала з Херсона. Ми намагалися декілька разів поїхати, але нас не випускали. Навіть жінок із дітьми не випускали. Чергова наша спроба видалась вдалою, хоча молодих людей не хотіли випускати. Ми поїхали машиною з друзями. Дуже було страшно, був великий ризик, що ми залишимося серед поля.

В той час в Херсоні не було нічого – ні ліків, ні харчів. Те, що могли в перші дні купити, закінчилося. Ми просто між собою мінялися тим, що в кого було, допомагали одне одному, за рахунок цього й вижили.

Найстрашнішим було те, що ми не розуміли, що відбувається. У нас прапор України висів – і тут же ходили окупанти. Не було поліції, було беззаконня. Вони просто могли прийти та забрати людину. Люди зникали безвісти.

Зараз я у Вінницькій області, у Никифорівцях. Я перебуваю в цивільному шлюбі, а тут живе батько мого чоловіка.

Ніхто не знав, коли війна почнеться, і ніхто не знає, коли закінчиться. Хочеться, щоб скоріше. Мабуть, до Херсона я не повернуся, поїду до батьків. Це перше, що я хочу зробити. Буду допомагати відновлювати країну, ставити її на ноги. Хочу бути корисною.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Херсон 2022 Текст Історії мирних молодь переїзд психологічні травми безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій