Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лариса Древаль

"Її знайшли лише на десятий день після потопу"

переглядів: 51

Ларисі Древаль було 88 років. Вона потонула 7 червня 2023-го у власному домі на вулиці Героїв у місті Гола Пристань Херсонської області. Рівень води там стрімко піднявся після того, як напередодні російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС.

Її знайшли лише на десятий день після потопу

Лариса Дмитрівна народилася у Маріуполі на Донеччині. Закінчила Херсонський державний аграрно-економічний університет. Понад 20 років працювала завідувачкою хімічної лабораторії на станції баштанництва в Голій Пристані. Дуже любила свою сім'ю і свій дім, який потопав у квітах.

«У будинку мами панував затишок, завжди пахло різними смаколиками. Неперевершеними у її виконанні були український борщ, сирники, соус і вареники, які мама готувала з вишнями, полуницями, сиром або картоплею. Це був просто шедевр! Мама дуже любила свою красуню-дачу. Там росло, цвіло і плодило все», – розповіла донька Лариси, Ольга Яковенко.

Останній період життя Лариса Древаль майже втратила здатність ходити. Попри це була активною і намагалася давати собі раду сама, хоч діти і найняли для неї помічницю. Донька з онуками та правнучками навідувалися до Лариси два-три рази на рік.

«Я на візку вивозила маму на нашу квітучу набережну. Вона там спілкувалася зі знайомими, спостерігала за людьми, дивилася на захід сонця. І кожного разу казала: «Яка гарна наша Гола Пристань!». Після смерті тата мама 30 років була центром нашої сім'ї, оберегом. Була наставницею, порадницею, помічницею. У свої 88 вона відчувала себе молодою. Була дуже красивою, радо приймала гостей. Багато читала, мала чудову пам'ять. Її енергії вистачило б ще на роки, але...», – сказала донька Ольга.

За її словами, сусід Лариси Древаль намагався її врятувати, але російські військові не дали можливості це зробити.

«Вона так і лишилась назавжди у своєму рідненькому домі, серед улюблених речей і фотографій, на своєму диванчику. Її знайшли лише на десятий день після потопу. В нас забрали рідну людину, рідний дім. У нас забрали рідне місто! Нашому горю немає меж! Таке неможливо пробачити», – сказала дочка загиблої.

Ларису Древаль поховали 22 червня 2023 року на кладовищі в Голій Пристані.

У неї залишилися двоє доньок, п'ятеро онуків і чотири правнучки. 

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Гола Пристань 2023 Текст Історії мирних жінки пенсіонери зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода літні люди (60+) перший день війни Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій