Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Кіра

"Її викрали, вивезли до Донецька"

переглядів: 22

Розлучили з мамою на «фільтрації», батько загинув під час обстрілів, маму викрали й вивезли до Росії – ці та інші моторошні історії озвучили діти, які через російську агресію втратили рідних і опинилися в депортації. У Ризі розпочалася міжнародна конференція «Війна Росії проти дітей» («Russians war on children»), присвячена поверненню українських дітей. У рамках заходу слово надали самим неповнолітнім українцям. Їхні історії вислухав проєкт «Ти як?» від Радіо Свобода, що нині працює на заході в латвійській столиці.

Кіра – з Маріуполя. «Кірин тато в окупованому Маріуполі вийшов на балкон, щоб забрати продукти, які там були. У цей момент був обстріл, і тато Кіри назавжди залишився на балконі», – розповіла історію дівчинки Дар’я Герасимчук.

Зі слів уповноваженої, Кірина мама померла, коли вона була дуже маленька і тато виховував її сам. «Її викрали, вивезли до Донецька, де місяць вона не могла прийти до тями і згадати, що в неї є розряджений мобільний телефон, щоб зателефонувати дідусю», – розповіла Герасимчук.

Сама ж дитина згадує події в Маріуполі так: «Нам дуже не вистачало води, їжі готової. Ми навіть коли з Маріуполя виходили, нашою мотивацією була звичайна цукерка шоколадна маленька».

Її викрали, вивезли до Донецька

«Україна не знає точної кількості, скільки дітей викрала російська влада, – каже Дар’я Герасимчук. – Частина території під окупацією, ми не маємо туди доступу і не можемо сказати з точною впевненістю, чи дитина була вбита, чи продовжує жити на окупованій території, чи її викрали росіяни».

Нині, з її слів, верифікованими українською владою є лише майже 20 тисяч дітей, що «їх викрала РФ». Уповноважена каже: це – діти, про яких є персональні дані за інформацією від батьків, свідків, родичів або з медіа.

За даними порталу «Діти війни», на 31 січня 2024 року до РФ незаконно вивезли понад 19 тисяч українських неповнолітніх, але ця цифра може бути значно більшою, твердить президент.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 2024 Текст Історії мирних чоловіки діти психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари діти перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація депортація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій