Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Іваночко

"Якщо здається, що перед тобою непроглядна пітьма - навчись бачити темряву"

переглядів: 137

Іваночко Марія, 15 років, учениця ліцею №6 НМР10 м. Нікополь Дніпропетровської обл.

Вчитель, що надихнув на написання есе: Шуба Оксана Миколаївна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Нас всіх понівечив цей світ, багатьом з нас є кому дорікнути. Для мене пройшло три місяці, а для батьків нескінченна безодня. Я щодня дзвоню їм, аби точити теревені ні про що, вони запитують, чим я сьогодні снідала, і дуже дивуються, коли чують щось нове.

Я подорослішала, вже можу сама, а тут багато і не треба, на ліниві вареники взяти сир білоцерківський, а на оладки - кефір. Часом, я довго не сплю, і сподіваюсь, що вам не болить. Вашій дівчинці спочатку було лячно ходити без вас. Тут така краса, згадую, як ми під оперним дивилися на червону доріжку, все одно її окрас не міг поглинути сяйво тисячі вогнів святкової ялини. Це було справжнє свято, бурхливий вир почуттів.

Я, до речі, вже часто відвідую кав’ярню з панорамними вікнами, беру там капучино з карамеллю, адже пообіцяла собі, що наступного разу візьму американо тільки з вами. Іноді на око виступає сльоза, коли споглядаю за милою дівчиною в синьому кардигані. Вона моїх років, з кирпатим носом та довгою тонкою усмішкою, її рум’яне обличчя збирається у складки біля губ. Вона радіє, заливається рум'янцем, ні, не через стильний кардиган, він абсолютно не має сенсу. Поруч з нею йде, в тому ж ритмі, ще одна пані. Наче, вони схожі, але та, що праворуч, має трохи глибші зморшки, може, вона - її мати. Вони мило усміхаються одна одній, продовжують крокувати повз кав’ярню. Ймовірно, вони розмовляють про останні новини або вдалий шопінг. Так, вже не мала, я розумію, що секрет їхнього щастя не в синьому светрі, заздрощі не допоможуть.

Часто стає дуже сумно, як бачу й інших доньок з щасливими батьками, а на душі стає зимно, коли чую в слухавці смуток батьківського зітхання. Ні, це не так красиво, як у фільмах, розлука не робить тебе сильніше, тобі не хочеться негайно вирішити всі проблеми та зупинити війну власноруч під енергійну музику. Ти тільки хочеш додому, в свою кімнату, робити свічки і слухати тишу. Обійняти батька і сказати “на добраніч ”- вже не щовечірній ритуал. А зараз наші теревені ні про що - єдиний спосіб сказати: “Я тебе люблю”.

Моє нове життя - мої реалії, я живу в них тут і зараз. Вони не погані, мені нема на що жалітись. Я живу в теплій хаті, в місті мрії, смачно харчуюсь та не п’ю дощову воду. Я знаю, світ не обертається навколо мене, але у хвилини смутку й непорозуміння з самою собою здається, що замість плазми й клітин у венах курсує вода та олія. Їм ніяк не поєднатись.

Можливо і життя не вистачить, щоб забути один момент, той самий дзвінок мами о восьмій ранку. Я не прокинулась 24 лютого від вибухів, тоді я виспалась, мабуть, остання спокійна ніч в моїй дорогоцінній кімнаті. Моє рідне місто безмежно сильне, це столиця п’яти січей, саме там славетний Богдан Хмельницький вперше здійняв над головою важку міць гетьманської булави. Моє місто потерпає, але його нічого не зламає. Колись ми зустрінемось у відбудованому “ Елітклубі ” на запальну вечірку святкування Перемоги, а зараз слізьми не зарадиш. Тоді чим допомогти? Я зараз за сотні кілометрів виливаю те, що накипіло, на віртуальний аркуш паперу. Моя теперішня кімната зовсім не така затишна, у ній нема блакитних шпалер з золотими зірочками, що з дитинства знімали страх темряви. Адже в темноті я вбачала цілі системи, нові планети та цивілізації, цілий океан для досліджень. Я навчилась бачити темряву. Скільки всього ще невідомо людству. А нас супроводжує кількасотрічна трагедія народу. Народу, що вистоїть та захистить власні кордони, фізичні та ментальні. Наша незалежність - це питання часу.

Якщо здається, що перед тобою непроглядна пітьма - навчись бачити темряву. Моє нове життя - мої реалії, і я не хочу до них звикати.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Нікополь 2022 Текст Історії мирних молодь переїзд безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій