Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лія

«Якби ми залишилися в Маріуполі, ми б не вижили»

переглядів: 249

Я двічі переселенка. Жила в Донецьку, потім в Маріуполі. Чоловік помер через військові дії ще в 2014 році. Не пережив цього всього.

Війна розпочалася у 2014-му з Донецька. Спочатку адміністративні будівлі захопили тітушки і люди, які були завезені автобусами з ростовськими і таганрозькими номерами. До цієї банди приєдналися маргінали й асоціальні особистості. Вони ходили і мародерили. А потім у липні зайшов Гіркін, і стало взагалі «весело».

Я чудово пам'ятаю як приїжджали кадирівці, шахтарів садили в грузовик, давали їм російські прапори і змушували на мітингу кричати «росія, прийди!» для картинки.

Референдум пригадую. Туди пішли пенсіонери, які думали, що їм будуть пенсії по п'ятдесят тисяч платити, і різні ущербні особистості. Там у бюлетенях не стояло запитання про приєднання до росії. Я це все пам'ятаю.

У 2014-му ми переїхали до Маріуполя, хоча обирали між Одесою, Києвом і Харковом. Мій чоловік потрапив у лікарню у Маріуполі. Був наступ на місто у вересні 2014-го, теж тремтіли вікна, люди евакуйовувались, але, слава Богу, на той момент все це зупинили, відкинули назад. Чоловік помер, в Донецьк я його повезти не могла, тому що орки мене не пустили. Поховали його в Маріуполі. Потім знайшли квартиру і почали там обживатися. Як виявилось, це була фатальна помилка.

Початок повномасштабної війни теж прекрасно пам'ятаю. Обстріл почався десь о пів на другу ночі. Почали обстрілювати з тяжкого озброєння околиці Маріуполя, літала авіація, не було тільки обстрілів кораблів з моря. Вони з'явилися пізніше.

На мій дім скидали авіабомби, з моря долітали снаряди. Розбомбили третій пологовий. Росіяни говорили, що це фейк. Наш дім був поряд - вибуховою хвилею нам вибило шибки, у когось квартири вигоріли.

У моїй квартирі окупанти зламали замки, обшукали, забрали все, що хотіли, і покинули. Винесли все. Квартири немає.

Ми довго не чекали: 24 лютого 2022 ми одразу й виїхали з Маріуполя, десь опівдні. Виїжджали в нікуди, тільки з документами. Як і з Донецька. Спочатку ми поїхали до Запоріжжя, там було теж небезпечно. Зараз ми на заході України.

Я спілкувалася з людьми, які залишалися в Маріуполі. У них не було ні світла, ні води, ні газу. Якби ми залишились, то теж би все це на собі відчули. Але ми б там не вижили, тому що багатьох наших сусідів уже немає.

Когось снайпер убив, коли вони виходили з будинку, комусь кінцівки відірвало. Кадирівці вигнали всіх людей з нашого будинку і примусово вивезли до росії. Там було достатньо багато літніх людей, їхні діти досі їх знайти не можуть.

Сподіваюсь, що війна закінчиться у цьому році, але це питання досі відкрите. Хочемо повернутися додому в Донецьк. Коли усі території повернуться до складу України, тоді це буде наша Перемога.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода житло внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя обстріли Донецька окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій