Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олексій Хомяков

"Я знову повернувся у той жахливий 2014 рік, але все виявилося набагато страшнішим"

переглядів: 29

Хомяков Олексій, учень 11-А класу КЗ ”Чугуївський ліцей №5” Чугуївської міської ради Харківської області, м. Чугуїв

Вчитель, що надихнув на написання есе: Чуб Вікторія Володимирівна

"Війна. Моя історія"

З посмішкою на устах я згадую, як ми з друзями та однокласниками стверджували, що війни не буде, це все якісь нісенітниці та дурниці. Ми жили своїм звичним життям, вирішували, куди б сходити погуляти після школи та в який вуз вступити після одинадцятого класу. Але один день змінив повністю плани та бачення світу сорока чотирьох мільйонів українців.

Пам’ятаю ранок двадцять четвертого лютого… Прокинувшись від вибухів, я відчув той страх, який уперше пережив у 2014 році, коли ще мешкав зі своєю родиною в Луганській області.

У квітні, мені було тоді 7 років, нашу мерію захопили ворожі війська, ходили незнайомі озброєні люди. Ми з мамою та братом сиділи вдома та робили все, що казав нам тато по телефону. Ці жахливі дні нашого життя були сповнені страху, відчаю і болю. Моїй родині пощастило, бо ми виїхали з того пекла до родичів у Харківську область. Але пекло повернулося знову…

У день повномасштабного вторгнення країни-агресора я згадував усі події, які пережив до цього, і говорив собі: «Будь ласка, тільки не знову! Господи, прошу тебе, припини це все!». Я не міг повірити, що все знову починається. Для мене це був шок. Переглядаючи з поспіхом чати класу, соціальні мережі та новини, я бачив, що всіх окутала паніка та страх. Люди не знали, куди їм подітися та що робити. Зі сльозами на очах, наляканим тремтливим голосом я запитав у батька того ранку:

- Тату, почалася війна!?

- Так, синку! Ти одягнися, збери свої найнеобхідніші речі та йди заспокой маму. Кожного дня протягом першого тижня повномасштабної війни я згадував спокійну відповідь мого тата, сказану монотонним голосом.

Так я знову повернувся у той жахливий 2014 рік, але все виявилося набагато страшнішим і трагічнішим. Цей день нагадав усій моїй родині те, що вона пережила. Увесь час ми трималися разом, підтримували один одного, це й допомогло нам взяти себе в руки і справитися зі своїм страхом.

Мама й тато спілкувалися з бабусею та дідусем, дізнавалися про свою рідню, всіляко підтримуючи і допомагаючи всім.

Війна кардинально змінила моє бачення на світ. Будучи малим, я не засвоїв цей урок із першого разу. Але зараз я ціную кожну мить свого життя, дякую ЗСУ та Богу за кожен день, який я можу прожити.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Первомайськ 2014 2022 2023 Текст Історії мирних молодь діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи перший день війни окупація Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій