Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Кіра Сапунова

"Я, закінчивши школу, піду вступати до вишу, а потім буду працювати тут, в Україні"

переглядів: 44

Сапунова Кіра, учениця 11 класу Центру дитячої та юнацької творчості                  

Вчитель, що надихнув на написання есе: Риндіна Тетяна Миколаївна                                                             

«Моя Україна майбутнього»

Лунає гучна сирена. Сьогодні уже третій раз… Я із своїм класом йдемо в укриття. Знову урок перенесуть і ми трохи більше дома посидимо над завданнями. Ну то й що! Ми знаємо, що наші захисники стоять на кордонах нашої України і б’ють ворога.

Яскраво світить сонце, тепло. Осінь цього року  подарувала нам ще теплий вересень.

– Підв’язую хризантеми, бач які високі поросли, – показує мені наша сусідка Зоя.

– Жовті ще не цвітуть, вони будуть пізніше, а червоні, сині – ото краса!

– Що там у школі, двійки є?

– А як же без двійок, – посміхаюся я.

Завжди тітка Зоя у доброму гуморі, щось садить, копає, поливає. Вона на пенсії давно, то знайшла собі заняття – вирощує квіти біля нашого будинку.

Біля ліжка  спить кішка – Маня, добре їй. Вона живе собі «котячим життям», не думає про майбутнє.

У місті – тихо. На вулицях люди десь поспішають, їздить різний транспорт. На перший погляд – нічого не змінилося, але я ж знаю, що відбувається. Війна…

Майбутнє, яке воно, що нас чекає? Я за останній рік стала більше думати про зміни у своєму житті, навколо. Мама каже, що я стала дорослішою.

Мабуть, так, бо мрію, будую плани на майбутнє.  А хто сказав, що його не буде?

Я, закінчивши школу, піду вступати до вишу, а потім буду працювати тут, в Україні, бо  не уявляю себе  в іншій країні. Читаю про наших біженців у Європі, про їхнє життя, навчання, а сама себе запитую: «Чи я б змогла  там жити, вчитися? Мабуть – ні».  Подорожувати, коли буде мир і спокій – так, а жити там, важко сказати…

Знову сирена! Десь летять ворожі літаки, щоб знищувати нашу Батьківщину.

– Не бійся, Мане, йди до мене. Ти ж у мене розумна киця. Пухнаста притулилася до мене, шукає захисту. Навіть тварини нервують від постійних сирен і напруги… Сиджу у коридорі і чекаю «відміни тривоги». Не хочу думати про війну. Хочу мріяти про життя і мир.

Я бачу нашу Україну після війни зовсім іншою. Вона, на мій погляд, дуже зміниться. Ми, на жаль, не можемо уявити, бо майбутнє таке непередбачуване, але мрія того і є, щоб до неї йти. Ми – українці народ, який «перевернув увесь світ» своїми піснями, танцями та креативними людьми. Наші господині показували приклад своєї винахідливості і практичності тим господарям (німцям, французам, італійцям…) у яких тимчасово проживали. Про це я читала у новинах. Ми самі про себе скільки дізналися нового, що гордість за наших людей переповнювала нас тут.  А згадати наших волонтерів, які так швидко зуміли організувати роботу з військовими… Весь народ України згуртувався, особливо, на початку війни. Тому я впевнена, що  після перемоги, обов’язково відбудуємо усе ще краще ніж було.  Я мрію, щоб біженці – українці поверталися додому, адже це їх Батьківщина, яка любить і чекає. У кожного народу свої історія і культура, звичаї і традиції. Нам важливо зберегти свої. Чого варті лише українські борщ та галушки – це ж смакота!  А пісні, які чарівні наші пісні!

Дивлюсь у вікно – хлопчик катається на самокаті, а далі – дівчатка розстелили ковдру, порозкладали ляльок і  кутають у пелюшки… Не так давно я теж ляльку за собою носила, а тепер рюкзак. Безтурботне дитинство! Наші молодші братики і сестрички, так хочеться, щоб мали щасливе дитинство, щоб зростали у мирі і любові.

Нам – сучасним школярам, дорослішати і будувати країну своїх мрій. Якщо пофантазувати, то, опираючись на нові знання, технології, можна в  Україні змінити все, перетворити на країну – казку. Земля наша багата і родюча, а люди – сміливі і трудолюбиві, а це – запорука добробуту нації. З історії ми знаємо безліч прикладів, коли зруйновані країни відроджувались, ставали сильнішими і населення процвітало. Так буде і з Україною, адже ми того варті. Аби швидше в Україні був мир, тоді ми всі здійснимо свої найфантастичніші мрії, бо кожна людина в Україні уже точно визначилась, як буде жити, що буде  цінувати і оберігати.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Южноукраїнськ 2022 2023 Текст Історії мирних жінки молодь діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я перший день війни Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій