Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія Олександрівна Домбровська

«Я їхала з нічної зміни, але з Маріуполя нас уже не випускали»

переглядів: 41

Вікторія переховувалась від обстрілів у Маріуполі, потім жила з дітьми в окупованому селі під містом. Виїхати на вільну землю вона змогла лише влітку

Я з Оріхова. Маю батьків і двох діток: сину сім років, донечці – 13.

За три роки до війни я знайшла хорошу роботу в Маріуполі, забрала дітей. Ми мали хороше житло, діти пішли у школу. А 24 лютого я їхала з нічної зміни і почались обстріли, з Маріуполя нас вже не випустили. Ми ховались хто де міг, у підвалах. Потім мене брат знайшов і забрав. Ми прожили в окупації у селі під Маріуполем до кінця червня.

Поки ховались по підвалах Маріуполя, ми ходили у магазини, люди ламали двері і брали їжу та воду. Іншого виходу не було – їсти було нічого.

Не було води, тепла, газу. Містом їздили російські танки. Я ніколи не думала, що Маріуполь можуть взяти. В селі було тихіше, але не легше – окупація є окупація. За увесь час росіяни лише два рази дали гуманітарну допомогу. Ми виживали, як могли, було дуже важко.

Нам з дітьми довелось пройти фільтрацію: у нас брали відбитки пальців, нас фотографували. На блокпосту у Василівці ми пересіли в іншу машину і виїхали до Запоріжжя.

Батьки мої жили в Оріхові. Вони були в квартирі, коли снаряд влучив у їх будинок. Такого вони вже не витримали і теж виїхали у Запоріжжя. Ми потрапили під програму Карітас і три місці безкоштовно жили у гуртожитку.

Після усього пережитого і я, і діти працювали з психологом. Сподіваюсь, що найближчим часом я зможу знайти роботу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода здоров'я харчування дітей житло непродовольчі товари робота неповні сім'ї сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій