Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Єгор Загребін

"Я вже хотів померти, хоч би не чути це все"

переглядів: 159

Загребін Єгор, 15 років, учень 10-А класу ліцею №6 м. Новомосковська Дніпропетровської області

Вчитель, що надихнув на написання есе: Віталій Володимирович Берковський

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Війна - це дуже страшно і несподівано. Ти живеш, як завжди, ідеш на роботу або до школи і навіть не можеш уявити, що завтра ти можеш позбавитися всього: будинку, друзів, своїх рідних, свою собаку, яку ти кожний ранок виводиш на прогулянку. Я усвідомив, що почалась війна ще в 2014 році. Мені довелося ще тоді покинути свій дім. Але я хочу розповісти про 2022 рік.

Було 20 лютого, я сидів, грав зі своїми друзями на комп'ютері і раптом почув дуже гучний вибух. Я не дуже злякався, бо жив у Донецькій області недалеко від великого й гарного міста Донецьк, де ще з 2014 року періодично можна було чути вибухи.

Через 10 хвилин мені зателефонував брат і сказав збирати речі. Я, нічого не розуміючи, почав збиратися. Взяв усе необхідне, зібрав собаку і, взявши мою улюблену іграшку, почав чекати. Брат під'їхав дуже швидко і він відвіз мене до бабусі в Калинове, теж у село, яке не далеко від нашого. Десь о першій ночі я почув вибухи, був свист і приліт, але, слава Богу, не в те село де я був ,а по іншому, не далеко від Калинового. Потім я узнав, що це був Мимрик. Наступного ранку брат відвіз мене до дому і коли ми їхали я бачив що вже тоді було багато техніки біля кордону. Я зібрав останні речі.

Він повіз мене до Краматорська, до бабусі Валі. Я сподівався, що це не на довго, але 24 лютого, о 3:40, я почув гучний вибух. Ми з родиною зібралися в коридорі, потім все стихло, і ми пішли спати. Наступного ранку зайшовши у тік-ток я побачив, що розпочалось повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Тоді я і усвідомив, що почалась війна. Я відчував страх, бо я не знав, що буде далі і я не знав, прилетить в квартиру чи ні. Це як безглузда и шалена лотерея. Мої тато з мамою на той час були за кордоном и вже повинні були повертатися, але, колись вільне небо України, було закрите. І вони почали думати, як доїхати до дому. Я дуже скучив за ними і скоріш хотів обійняти маму і повиснути на плечах тата. Пройшло декілька днів, коли вони перетнули кордон України і були в рідних краях. Через ще декілька днів вони приїхали. І нарешті я поцілував маму і обійняв тата, але не тільки я так був радий бачити батьків, а ще і мій собака, він почав виляти хвостом, бігати по квартирі. Але його за це ні хто не карав, бо розуміли, як він сумував. І нарешті ми поїхали додому. Відносно в тиші ми прожили десь п’ять місяців.

Одного разу я вийшов на вулицю, і ми з батьками почали говорити про те, що в сусідньому селі під назвою Нетайлово касетами убило двох хлопців, які працювали на нашому СТО, третій був дуже тяжко ранений. І тут почувся не дуже гучний вибух, а потім дуже швидко почулося багато вибухів. Ми швидко впали на підлогу. Мені було дуже страшно.

Потім нам розповіли , що це були касети. Касети - це зброя масового ураження, це така бомба, яка вибухає, а з неї починають вилітати маленькі кульки, які розриватися, з них летять уламки. Нам пощастило, що вона розірвалась над нашим селом, а розлетілася не по селу, а трохи далі. Після того мене відвезли знов до бабусі. Ви можете спитати: « Чому ми не виїхали?» Тому що ми тримали магазин, який нас годував. Я побув у бабусі недовго і попросив відвезти мене знов додому, бо, більш-менш, усе стихло.

Десь 30 липня, о 12 годині, я підскакую у страху: по нашому селу прилетіли касети. Мій батько швидко повалив мене на підлогу, і ми десь приблизно п'ять хвилин лежали на підлозі. Як з'ясувалося, більшість касет прилетіли під магазин, де поранило людей. Мирних людей. Мій тато поїхав подивитися, а ми з матусею почали збирати речі, тоді я в останнє бачив свій дім і двір. Я почув що приїхав батько але не вспіли ми дійти, як почувся тихий вибух десь в далі і почувся свист. Було дуже гучно, я зразу впав и закотився під машину, потім, під крики батька, я побіг в хату. Так під не зупинним артобстрілом ми пролежали десь дві години. Мені було дуже страшно, мене трусило так, немов я стояв голим узимку у -30-градусний мороз. У мене дуже колотилося серце, я боявся що воно може зупинитися. І коли ти чуєш віддалені вибухи, ти сподіваєшся почути свист, бо якщо його не буде, то, скоріш за все, ракета летить у твій будинок. Я вже хотів померти, хоч би не чути це все. Нарешті все затихло, у нас вибило 2 шибки і пробило колесо в машині, бо в сарай сусіда прилетіла ракета. Слава Богу, що їх не було в дома.

Батько зайшов, ми зібрали собаку і почали смикати ручку, а двері заклинило. Час був дуже дорогий, бо ми не знали, коли може знову розпочатися артобстріл. Ми вилізли через вікно і поїхали на спущеному колесі. Коли ми приїхали до бабусі, то через годину почався третій обстріл. Ми прожили у бабусі десь 2 місяці, і з кожним днем вибухи були все ближче і ближче до нас.

Так як у магазині було вже неможливо працювати, батьки вирішили його закрити і ми нарешті виїхали у невелике місто Дніпропетровської області -Новомосковськ.

Наше життя змінилося докорінно. Ми покинули свій рідний дім, своє рідне село, а живемо в чужому місті, чужому будинку. Батьки втратили роботу, а я свою улюблену школу. Ми почали набагато більше поважати й любити свою країну і свою рідну мову.

Я не був дуже приголомшений тим, що почалася війна, тому що я жив з війною вісім років, але я не очікував, що Росія наважиться на повномасштабну війну.

Мир для мене - це коли я в дома з родиною, коли я не чую звуки сирен і звуки вибухів, у мене немає відчуття страху за своє життя і життя своїх близьких. Я кожного дня молю Бога, щоб закінчилася ця війна.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецька область 2022 Текст Історії мирних молодь 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій