Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Мамедова

«Я втратила дім, родичів. Взагалі – все»

переглядів: 11

Анастасія з двома дітьми виїхала з Попасної на початку великої війни, коли там було справжнє пекло. Наразі від міста вже нічого не залишилось

В мене двоє дітей, старшій доньці скоро буде дев'ять у січні, а молодшому - півтора роки. У лютому я виїхала під обстрілами з міста Попасна Луганської області. В наш дім було два прямих влучання, а наразі нашого міста вже не існує, воно знаходиться під окупацією. Я думаю, коли його навіть звільнять, то вже не будуть відбудовувати, бо там зруйновано все майже на 100%. Тож повертатися нам немає куди.  

У 2014 році, коли почалася війна, я теж знаходилася в Попасній, але тоді було зовсім не так. Ми десь місяць пробули у підвалі дома. Я тоді була вагітна першою дитиною. Тоді місто теж зазнало руйнувань, але не таких, як зараз. Нас тоді звільнили, і ми залишилися там надалі. А зараз я, на жаль, мусила покинути своє місто.

У лютому 2022 року до нас прилітали такі снаряди, ракети, що добре, хоч нас не привалило. Я втратила дім, родичів. Взагалі – все. 

Коли починаю згадувати ті події, в голові така каша, що намагаюсь це все забути і не згадувати ніколи. Ці спогади доводять до істерики і мене, і дитину. 

Ми виїхали до Бахмуту, але потім були вимушені і його покинути. Думали, що ще зможемо повернутися додому, але так не вийшло.

Зараз у нас з грошима напряжно, а ще й хочуть відмінити нам допомогу. Це дуже впливає на загальний стан сім'ї. Наразі ми житло винаймаємо, а це дуже дорого. Стараємося якось викрутитися.

Кожен день гине багато наших найкращих хлопців та дівчат, і цьому немає ні кінця, ні краю. Напевно це закінчиться, коли ворог повністю відступить. 

Дуже мрію, що колись закінчиться війна, і ми зможемо мирно проживати в своїй країні, на своїй батьківщині. Мрію повернутися додому, але це ще все потрібно відбудовувати, якщо буде така можливість. Наразі найголовніше, щоб війна скоріше закінчилася, й діти не бачили і не чули цих вибухів і цього жахіття, яке відбувається в наш час. Здоров'я та миру - оце така моя мрія маленька, а може, і дуже велика.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Попасна 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій