Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Андрій Ігорович Гавриляка

"Я вражаюсь з незламності та безстрашшя наших громадян"

переглядів: 168

Гавриляка Андрій Ігорович, 16 років, учень 11-А класу, в.с.п «Науковий ліцей міжнародних відносин ІІ – ІІІ ступенів» УМСФ

Учитель української мови та літератури Усачова Дар’я Євгенівна

КОНКУРС ЕСЕ НА ТЕМУ: «ВІЙНА В ДОЛІ МОЄЇ РОДИНИ»

З 24 лютого 2022 року в українців та України в цілому відлік часу пішов зовсім по-іншому. Це день, коли росія розпочала масштабний злочин проти всього українського народу – жорстоку, криваву війну. І, мабуть, мені не варто казати, адже це і так зрозуміло, що ця подія торкнулася кожну родину, у тому числі і мою. Тож зараз я хочу розповісти, як ця війна застала нас і що відбувалося і відбувається у нашій родині по сьогоднішній день.

Я, як і кожен українець, одразу не усвідомив, що сталось. Того ранку ми прокинулись від того, що батькові подзвонили з роботи і сказали, щоб він попередив інших колег про те, щоб вони залишились сьогодні вдома. Тоді мене це збентежило, але я і не міг уявити, що почалась саме війна. Мені тоді здавалося, що це просто заходи безпеки у зв’язку з загостренням ситуації на кордоні, про що вже казали не один день, але ніяк не наступ. Тоді виникало дуже багато питань, і ми вирішили увімкнути телевізор задля роз’яснення ситуації, а там на всіх каналах вже розпочався телемарафон, у якому розповідалося про події в країні. І ми до останнього не вірили, що таке могло трапитися, допоки не почули вибух у передмісті Дніпра. У той час мене переповнювало почуття страху, нерозуміння, безвиході і біль за свою країну. Для нашої родини це означало початок пристосування до нової реальності, яка ще вчора здавалася неможливою у двадцять першому столітті.

Життя моєї сім’ї змінилося досить кардинально. Насамперед зупинилося навчання і робота, і весь час сидіти вдома, особливо в перші дні, було нестерпно, бо нічого не відволікало від цих подій та новинної стрічки. І дійсно хотілося щось робити та допомагати Україні. Незабаром ми дізналися, що у школі, у якій я раніше навчався, відкрито пункт прийому волонтерської допомоги, а також акція плетіння маскувальних сіток. І ми разом з моїми батьками долучались до цієї благодійної справи.

Зміни також відбулися у спілкуванні з далекими родичами та візитами до них. Наприклад, моя двоюрідна бабуся із сином та онуками виїхали із Запоріжжя на Західну Україну. І коли раніше питання відвідання їх вирішувалося годиною їзди машиною або автобусом, то зараз складніше та небезпечніше, оскільки їхати далекувато. Але паралельно з тим, завдяки відеозв’язку ми стали бачитися і спілкуватися частіше, майже кожного дня, питаючи, як у кого справи та чи спокійно у регіонах, де кожен з нас проживає.

До речі, коли я розповідав про те, як ми із моєю сім’єю працювали на волонтерських засадах, то тоді мене приємно вразила єдність українців та готовність допомагати один одному. Багато родин прихищали і прихищають на сьогоднішній день тисячі сімей-біженців. З першого дня мільйони українців подались волонтерити, донатити на ЗСУ, а у військкоматах стояли черги з добровольців. Але найбільше я вражаюсь з незламності та безстрашшя наших громадян у тимчасово окупованих територіях, які на початку незаконного займання нашої території голіруч виходили проти ворожої техніки та на мітинги проти «визволителів», що якнайточніше пояснює сенс рядків із нашого гімну: «Душу й тіло ми положим за нашу свободу…».

І на останок: сьогодні для мене мир, як і для кожного українця, – повернення всіх державних територій додому, зупинення цього жахливого кровопролиття та мирне і світле майбутнє, щоб наші діти не знали на собі, що таке війна і пишались тим, що ми українці.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій