Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Михайлівна Тупанова

"Я так і не навчилась долати стрес, хоч і працювала з психологом"

переглядів: 45

Моя родина - це дві дочки, зяті і четверо онуків, мама 88 років і чоловік. 

24 лютого був страшним днем. Не очікували, що бойові дії будуть розгортатися у таких масштабах. 

Ми ховалися від обстрілів, а коли вони стали ближчими і потужнішими, вирішили виїжджати. Моя дочка жила у Волновасі і наполягала на нашому виїзді. Вона нас переконала, тоді зять нас забрав і вивіз. 

Виїжджали ми на початку березня. Добре, що це зробили вчасно, коли ще не було у нас таких страхіть, які відбувалися надалі. Хоча Волноваха це вже пережила. Ми дочку там довго шукали, підняли на ноги всіх волонтерів. Знайшли її у підвалі. 

Нам пощастило під час евакуації. По дорозі нам траплялися гарні люди. Волонтери нам надавали житло для ночівлі. 

Приємно, що є чуйні люди, які нас розуміють. А так одні сльози. 

Спочатку ми виїхали на Вінниччину, у Погребище. Туди виїхала моя дочка з родиною. Їй дивом вдалося вибратися з Волновахи завдяки тому, що туди приїхала швидка допомога, яка їх забрала. Ми поїхали вслід за ними. Але там маленьке місто, роботу діти не знайшли. 

У Черкасах вдалося знайти дітям роботу, а я допомагаю їм ростити внука. 

Я так і не навчилась долати стрес, хоч і працювала з психологом. Напевне вже ніколи не навчусь. Ми живемо у чужому будинку, їмо з чужих тарілок, спимо у чужих ліжках, а своє згоріло, зруйноване. Це неможливо спокійно пережити. У мене на нервовому грунті з'явилась купа хвороб. 

Хотілося б, щоб мої внуки не знали що таке війна. На жаль, вони це вже знають, сахаються від літаків. На очах у моєї онучки у Волновасі руйнувалися будинки, вона таке пережила. Дитина вже з порушеною психікою. Чи зможе коли-небудь вона  забути пережиті події, невідомо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Бахмут 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій