Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Інна Георгіївна Затолока

«Я щодня ходила повз мертвих людей по воду й на пошуки їжі»

переглядів: 157

Інна Георгіївна два місяці виживала в окупованому Маріуполі й допомагала вижити своїй мамі й тітці з дядьком. У неї була змога виїхати раніше, але вона нею не скористалася, бо чекала звістки від сина, який знаходився на Азовсталі.

Мені 43 роки. Я жила в Маріуполі зі своєю мамою й сином. У 2021 році сина призвали на військову службу. Під час війни він був на Азовсталі. Потім майже пів року знаходився у полоні. Нещодавно його звільнили. Тепер життя набуло яскравих фарб. Саме через сина я не хотіла виїжджати з Маріуполя. Проте загарбники не залишили вибору. Наприкінці квітня я, мама і моя старенька тітка з чоловіком виїхали в Київ. Тітці 87 років. Її чоловікові було 94, невдовзі після переїзду він помер. 

24 лютого ми прокинулися від вибухів, які пролунали на аеродромі в Маріуполі. Це були перші руйнування. З кожним днем ситуація в місті погіршувалася. Врешті-решт ми вибралися зі свого будинку ледь живі. Це було 16 березня, коли авіація вдарила по нашому провулку. Ми жили прямо в центрі міста, неподалік від драмтеатру, який російська армія зруйнували того ж дня. Там загинуло багато мирних мешканців.

Це був дуже страшний день. Я пішла додому, щоб узяти хоча б якісь речі та продукти.

По дорозі бачила закривавлених стареньких людей, які на ходунках і на милицях намагалися якось утекти. Вони були такі безпорадні, а я не могла їм допомогти.

Після того авіаудару чимало людей загинуло, намагаючись вибратися з охоплених вогнем будинків.

Ми перебралися до наших знайомих у район порту, але там було ще гірше. Російська армія бомбила нас з моря. Багато сусідів загинуло. Ми переходили від одного будинку до іншого, точніше, до того, що від них залишилося. Жили, як тварини: без світла, тепла і майже без продуктів. Було дуже страшно, але я все одно не хотіла покидати місто. Бачила, як били по Азовсталі, як звідти йшов чорний дим, проте сподівалася, що зможу якось врятувати сина.

Складалося враження, ніби ми жили в іншому вимірі. Мені здавалося, наче це кіно чи якась комп'ютерна гра, у якій я щодня ходила повз мертвих людей по воду й на пошуки їжі, щоб прогодувати свою сім'ю. Ми нічого не планували на наступний день, бо не знали, чи нам вдасться вижити. 

Кожна година життя давалася дуже тяжко. Потрібно було щось приготувати з мінімальної кількості продуктів. Ми виживали в розбитому районі. Мамі й тітці з дядьком було найважче. У їхньому віці ще складніше витримувати такі умови. Нам здавалося, що той жах ніколи не закінчиться. Ми на власні очі бачили, як гинули люди.

Зараз ми проживаємо в Києві, у квартирі знайомих, які тимчасово виїхали за кордон. У нас навіть думки не було про те, щоб виїхати за межі України, бо потрібно було щось робити, щоб забрати сина з полону: писати листи, заповнювати анкети, співпрацювати з координаційним штабом, благати по допомогу знайомих і чужих людей. Зараз син знаходиться у госпіталі. Він був поранений і не отримав своєчасну медичну допомогу. Сподіваємося, що він одужає. 

Виїхати з Маріуполя нам допоміг друг сім’ї. Він випадково опинився в місті і хотів забрати нас. Але я неготова була відразу виїжджати, тому він залишився і чекав. 13 квітня в будівлю, де ми переховувалися, ввірвалися окупанти і попередили про зачистку. Тоді я зрозуміла, що більше не вдасться відкладати від’їзд.

Наш автомобіль дивом вцілів. Він стояв у сарайчику, накритий ковдрами. Ми їхали по бездоріжжю – відразу пробили колеса. Мій друг їхав на велосипеді попереду машини. Він роздягнувся, щоб росіяни не прийняли його за військового. Ми махали клаптиками білої тканини, плакали і благали, щоб нас не вбили. Потім їхали полями, по багнюці, а навколо із землі стирчали нерозірвані снаряди. Я досі не можу зрозуміти, як ми взагалі вибралися звідти неушкодженими. Нам вдалося забрати двох собак. Одна з них була серйозно поранена. Ми її вилікували – зараз з нею все добре. 

До війни я була гідом-супроводжувачем по Європі. Продовжила працювати відразу після того, як пройшла реабілітацію. 

Якщо обставини дозволятимуть, залишимося в Києві. Ми дуже любимо Україну, тому не хочемо виїжджати за кордон. Сподіваємося, що гірше вже не буде і що Маріуполь звільнять.

Ми майже два місяці жили без опалення, світла, зв’язку, газу й води, тому тимчасові перебої з електроенергією чи іншими комунікаціями сприймаємо з посмішкою. Після того, що ми пережили, впораємося з будь-якими труднощами. 

Я відчуваю, що війна скоро закінчиться. Мені здається, що якийсь перелом уже є. Світ бачить, що росія – агресор. І я сподіваюся, що світова спільнота нас не залишить. Справедливість усе одно візьме гору. 

Я не замислююсь над майбутнім, бо війна навчила мене жити сьогоднішнім днем і просто радіти тому, що рідні живі й здорові, що є їжа й дах над головою. Усе буде добре. Ми пройшли страшні випробування, щоб стати сильнішими й продовжувати жити. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація полон
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій