Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Волошина

«Я проїхалася вулицями Нової Каховки, поцілувала стіни батьківської хати і сказала: «Я повернуся, ти дочекайся»

переглядів: 337

Історію Юлії Волошиної записала для Музею «Голоси Мирних» журналістка Анна Лодигіна.

Довоєнне життя. Мені 36, я держслужбовець, мама школярки. Життя неквапливе, провінційне, проте достатньо забезпечене та, як я потім дізналася, дуже щасливе. Коли є здоров’я, родина, мрії, цілі, власне нове житло, гарне авто, початок сімейної справи.

24 лютого 2022 я буду пам’ятати завжди. Потрібно зазначити, що атмосфера у місті була заряджена, у повітрі відчувалась напруга, мабуть, то був дух війни. Пам’ятаю як напередодні ми з колегами постійно моніторили ТГ канали, з острахом читали новини що те х#йло визнало кордони «ДНР/ЛНР» в межах українських Донецької та Луганської областей. Хоча де ті кордони, а де наша некваплива, провінційна Херсонщина. Навіть небо увечері 23 лютого 2022 було незвичайно похмуре. Чомусь прийшло на думку заїхати до себе на квартиру та взяти крупи/цукор до мами у будинок, де ми на той час мешкали з донькою.

Довго не могла заснути, прокидалася, а насправді то був тваринний інстинкт. А потім вже прокинулася від страшного, протяжного, жахливого звуку вибуху. Схватилася, бігала від вікна до вікна, запитала у мами, чи вона чує. Вона не вставала, тільки сказала, що теж чує. Потім побачила, як по черзі вмикається світло у вікнах сусідів, як вони кудись їдуть. Почалися дзвінки, хтось мені сказав, що то вибухнула заправка, а потім сказали, що то ракета…. І все , життя – на до і після. Потім телефон в руки, ТГ канали і новини – вибухи Київ, вибухи Харків, вибухи Одеса і т.д.

Повний параліч. Це те, що я відчувала 5 місяців в окупації. Сльози, страх, повне нерозуміння, що буде далі, чи побачу я своїх рідних з інших міст, чи доживемо ми до завтра, чи стане їжі нам…

Я плакала, а коли не плакала то йшла в батьківську теплицю, набирала пригоршню землі і просила землю та своїх предків вигнати окупантів, порвати їх на шмаття (я вичитала це на просторах інтернету і мене ця процедура дуже заспокоювала тоді).

Робота, школа - все зупинилося, їхня техніка почала розповзатися містом, над Дніпром кружляло багато вертольотів, а ми не розуміли, чиї вони. Стало зрозуміло, що наше місто повністю зайняте їхніми військами. Влади немає, поліції немає, люди в абсолютній небезпеці. Ми практично не виходили з двору, інколи спілкувалися з сусідами, вони виїжджали до міста, вдалося зробити деякі запаси продуктів.

Я вперше дісталася міста 11 березня. Ми йшли пішки, бо машиною їхати я боялася, вже на той час ми знали про розстріляні авто, убитих людей. В мене тоновані вікна, а ті ублюдки могли за це забрати машину, ну або вимагати здирати плівку в них на блокпосту. Мені було дуже страшно, паралізуючий страх. На фоні страху я не могла нормально їсти, з тих пір, в моменти страху, в мене блювота та діарея.

Ми були відрізані, на правий берег через ГЕС не пускали, їхати кудись було страшно. Весь час було дуже і дуже страшно.

Час почав тягнутися, день у день один і той самий розпорядок: ТГ канали, новини, астрологи на ютубі (як би абсурдно це не звучало, але коли я чула, що нас чекає перемога, мені ставало легше, вистачало духу прожити ще один день і не вмерти від страху та безвиході). А невдовзі нам почали влаштовувати перебої зі зв’язком, інтернетом, телебаченням. У березні зникли українські канали. 31 травня 2022 зник український мобільний зв'язок.

Ті, хто не був в окупації, навіть не уявляють, яка це проста радість, говорити по мобільному, поповнювати свій Київстарчик та Водафончик…

У березні-квітні я декілька разів виїжджала із сусідами до міста. Було холодно, а ублюдки зупиняли авто і вимагали чоловіків роздягатися по пояс. Уявляєте, здоровий чоловік, в своїй країні, на своїй землі, повинен роздягатися, бо якась чурка з автоматом так хоче. Інколи доводилось бачити їх у магазинах, намагалася не зустрічатися поглядом, про себе проклинала, що є сили.

А потім, виявилося, що деякі знайомі були раді «руськаму міру». Це окрема категорія людей. Для них окремі побажання, окрема програма.

«Я проїхалася вулицями Нової Каховки, поцілувала стіни батьківської хати і сказала: «Я повернуся, ти дочекайся»

Місто вмирало на очах, люди їхали, особливо молодь. Залишатися було все важче і важче. Почалися проблеми з готівкою, її було все тяжче знайти. А ті, хто надавав послуги обміну, брали великі комісійні. Ліки в аптеках були тільки з російського ринку, коштували захмарно. Навіть елементарні засоби жіночої гігієни було знайти у продажу нелегко, і коштували вони чимало. На ринку почалася анархія, якийсь 1991 рік. Коли підакцизними товарами торгують чурки з капота авто.

Вперше я сама проїхалася Дніпровським проспектом у травні 2022, довелося купувати новий акумулятор. Якісь хвилини я їхала по пустому проспекту, не було тих «зеток», і мені на мить здалося, що війни не існує.

Одного разу була свідком як на базарі ходило російське товсте чувирло (якийсь чин, але не в формі) з помічником (а може охоронцем), куштували наші фрукти і дуже голосно сміялися з наших дешевих цін на овочі та фрукти. Сподіваюся, що вони давно в пакетах. А нас, містян, ті овочі, фрукти, людська городина врятували в те літо. Бо коштів було обмаль, а харчуватися якось треба було.

Мене лякала осінь, примусове навчання у російських школах під звуки війни. Саме дитина стала рушійною силою. Прийняли рішення їхати, а мама з бабушкою 87 років лишатися. 16.07.2022 я проїхалася вулицями Нової Каховки, поцілувала стіни батьківської хати і сказала: «Я повернуся, ти дочекайся».

Дорога життя була важкою, 6 днів у полі, під обстрілами, на смітнику… але я не жалкую. Я вирвалася, і їхати довелося б все одно. Мої дівчата (мама з бабцею) врешті решт виїхали 19.04.2023, після того як прилетіло спочатку одним сусідам, потім іншим. Наш будинок чекає. Він постраждав, не лишилось вікон, пощерблені стіни, ворота, двері, може, й дах (на дах мама не піднімалася). Але будинок чекає, і неодмінно дочекається.

«Я проїхалася вулицями Нової Каховки, поцілувала стіни батьківської хати і сказала: «Я повернуся, ти дочекайся»

Війна вбила мого сусіда, він їхав на велосипеді і його переїхала їхня автівка. Іншому знайомому прилетіло в двір, він отримав осколкове поранення і вмер в лікарні. А ще я добре знаю родину хлопчика, який загинув у Вінниці в центрі міста, куди прилетіла ракета у липні 2022…

Коли я дізналася про ГЕС, то перше що прийшло на думку – вони підірвуть ЗАЕС. Наша ГЕС, то ж як жива істота, відома мешканка Нової Каховки, вона була наша, і цим все сказано.

Я жива, живі мої близькі, я працюю в своїй країні і не скаржуся, бо є люди, яким в тисячі разів складніше.

Але я точно можу сказати, вони розірвали наше життя, ми щосили намагаємося його підлатати, полагодити, але думки щодня там. Бо там, де твій дім, там твоє серце та душа. І зараз мій домик в лапах тих тварюк. Я вірю в нашу перемогу. Я не загадую і не зарікаюсь. Але я точно знаю, навіть якщо на місці батьківської хати будуть руїни, я прикладу максимум зусиль, щоб її реанімувати.

Дякую за те, що наша Нова Каховка постійно в інфопросторі. Разом ми всі і все зможемо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Нова Каховка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій