Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Інга Петрівна

"Я приймаю багато антидепресантів. Без них мені було б складно триматися"

переглядів: 39

Я жила у невеликому шахтарському містечку Торецьку. Пропрацювала 40 років вихователькою у дитячому садку. Поки що моє житло ціле.

На даний момент, найбільш болюче, що мені завдала війна, - це те, що розбитий мій дитячий садок, у якому я працювала 22 роки. Було пряме влучання і він зруйнований повністю. Там залишилась частина моєї душі, мого серця. Я вже людина передпенсійного віку, сподівалась повернутися додому і продовжити працювати на улюбленій роботі у дитячому садочку. 

Усі вісім років війни ми жили на лінії зіткнення. Ми відчували на собі присутність війни постійно. Але 24 лютого, як і у перший день Другої світової війни, коли бомбили Київ, я зрозуміла, що починається щось дуже-дуже страшне. Вдвічі страшніше від того, що біда прийшла звідти, звідкіля ти її не чекав. Ми ж думали, що росіяни - це наші брати. 

У місті було відсутнє газопостачання, вода, світло то було, то вимикалось. У квітні ми виїхали. Я дуже сподівалась, що щось зміниться, але було вже нестерпно. Мій чоловік переніс інсульт, тому залишатися там було безглуздо. Хоча душа звичайно залишилась вдома. 

Була дуже довга дорога в евакуацію. Виїздило багато людей. Це була велика автоколона. Машини кипіли, зупинялись на узбіччях. Поспішали, щоб встигнути до комендантської години. Коли приїхали до Дніпра, там нас зустріла племінниця. 

Найскладніше - насамперед, знайти собі пристанище. Великі міста - це великі гроші, яких у нас не було. Таким чином ми опинились у Жовтих Водах. Одна жінка віруюча запропонувала нам свою квартиру, яка багато років стояла порожня. Нам довелося навіть ложку і виделку купувати. 

Дуже хочеться повернутися додому. Нехай місто й розбомблене, але всією душею я хочу жити там. Будемо все відбудовувати і відновлювати. Місто має жити. У нас гарні люди.

Коли ми були ще вдома, моя онука зайшла до крамниці і боєць ЗСУ пригостив її шоколадкою, сказав: "Тримай, дитинко. У мене вдома також є донечка". 

Я працюю як педагог дошкільного виховання, чоловік отримує пенсію. Я не вибаглива людина. Якщо є хліб, картопля і молоко - цього мені вже достатньо. 

Всі роз'їхались по різних куточках. Родина не разом.

Не вся моя рідня повернеться назад і я вже не побачу тих людей, кого я люблю. Багато людей, яких уже немає. Багато хто помер, багато хто назавжди виїхав. Війна - це для мене навпіл розірване небо.

З нами багато працювали психологи. На роботі нам розповідали, як потрібно з дітьми поводитись, як себе тримати в руках, як треба бути толерантними до людей. Без лікарських препаратів мені складно триматися. Я приймаю багато антидепресантів. 

Мені дуже хочеться, щоб війна скінчилась якомога скоріше. Я дуже хочу, щоб цю навалу зупинили. 

Своє майбутнє взагалі ніяк не бачу. Просто порожнеча. Навіть жити не хочеться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Торецьк 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій