Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віктория

«Я почула неймовірний гуркіт - це були "гради". Вони летіли по всьому місту»

переглядів: 277

23 лютого я прокинулася зранку готуватися йти на роботу, зробила собі каву і як завжди сіла почитати новини. Коли я зайшла в інтернет, то не могла повірити своїм очам. "Бомблять Харків. Росія ввела свої війська на територію України". Мені стало дуже страшно, бо, вийшовши у під'їзд, було чутно вибухи. Ми з чоловіком і сестрою, яка жила в сусідньому будинку, прийняли рішення дітей відвезти в село до батьків, бо були впевнені: там безпечно.

Потім я пішла на роботу, я працюю в дитячому садку вихователем. В нашому садочку є бункер, тому завідувач дала вказівку готувати його до прийому людей. І ось, прийшовши додому ввечері, я почула неймовірний гуркіт - це були "гради". Вони летіли по всьому місту. Я постелила постіль у коридорі, бо, кажуть, так безпечніше. Пересиділа постріли та лягла спати.

Зранку все було, як і вчора, але добавилися налякані люди, які приходили переночувати до нас в бункер. А потім началось щось дуже страшне. Я вже не могла іти на роботу і навіть вийти з будинку, бо постійно по місту били "гради". Але найстрашніше - це була авіація. Ми називали це:  "Змій летить".

Весь будинок сидів у підвалі, було дуже страшно. Там ще була дівчина з дитинкою, якій було 7 місяців, її було дуже жаль, бо в підвалі було холодно, темно і постійно від ударів трусився потолок. Дітки, ті що старше, одразу лягали спати, чоловіки наростили там з досток щось на кшталт ліжка. Спочатку діти плакали, бо це було дуже страшно, а потім засинали. Так ми просиділи декілька днів і зрозуміли, що треба виїжджати.

Мені дуже жаль було ту дівчину з дитинкою, її всі рідні були в Ізюмі в такій же ситуації, і я запропонувала всім їхати до моїх батьків в село Велика Комишуваха.

Декілька разів ми виходили з підвалу, але коли ми сідали в машину, починали летіти ракети і ми знову ховалися. А потім почули цей страшний звук літака-винищувача і чоловік тієї дівчини сказав: "Або ми їдемо зараз, попри все, і Бог нам допоможе, або ми навіки можемо залишитись тут".

Ми сіли і поїхали, було неймовірно страшно, бо ми бачили, як летять ці ракети, як вони взриваються. Але ми їхали, і ось – знову цей страшний звук літака. Він летів прямо на нас, мені так тоді здалося. Але він промайнув над нашими головами, здавалося, що дах автомобіля знесло..., і ми почули вибухи.

Приїхали в село! Там вже була моя сестра зі свою сім'єю, всі були дуже раді нас бачити і гарно прийняли наших друзів. Односельчани, дізнавшись, що ми приїхали з малесенькою дитинкою і у нас немає зовсім нічого, щоб її переодягти, швиденько принесли речі та памперси. Ми тікали з підвалу, тому ні в кого з нас не було ніяких змінних речей.

Ми зраділи, що в безпеці. Але через декілька днів русня почала бомбити суміжне село, зникли світло і вода. Найбільшими труднощами для мене були втрата житла та те, що батьки не хотіли втікати. Найбільший шок для мене, що мій батько загинув у своему дворі від ворожої ракети і ми його знайшли лише через 5 місяців.

Були моменти, які мене зворушили. Ми з села приїхали в Лозову і там нам зовсім чужі люди дозволили пожити в квартирі своєї доньки (вона була у відрядженні), дозволивши брати все, що нам потрібне. І коли ми приїхали в Старий Самбір, то люди, які нам запропонували житло, зовсім не брали за нього кошти і нічого не просили для себе. 

Коли ми приїхали, все було добре, нам волонтери дали і їжу, і засоби гігієни, і постіль. Але коли пройшов час, то гуманітарну допомогу перестали давати, так як ми отримуємо гроші як ВПО. Будиночок у нас старенький, в ньому ніхто не жив більше 20 років. Я пішла до голови міста, попрохала допомогти трішки відремонтувати його, на що він відповів, що немає в казні коштів... Потім з наступом холодів я попрохала допомогти нам з дровами, на що він сказав, що також нічим допомогти не може…

Через війну відчуваю безвихідь. Тата вбили. Будинок розбили. Мою квартиру, яку ми знімали, пограбували. У нас немає нічого, навіть ложки своєї... Маму дуже жаль. Роботи зараз немає. Ти розумієш, що нікому не потрібен, і допомоги ніхто не дасть. А треба якось жити. От і живемо. ...якось.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ізюм 2022 Текст Історії мирних жінки переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота внутрішньо переміщені особи 2022 Телеграм-канал Фонду Ріната Ахметова
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій