Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Рогова

«Я плакала, коли вперше за два місяці у підвалі побачила хліб»

переглядів: 299

Моя сім’я жила в Маріуполі, я працювала у торгівлі. Зранку йшла на роботу і слухала музику у навушниках. Коли зі мною заговорили, я вийняла навушник і почула, що почалася війна.

Майже одразу наше місто почали обстрілювати, і ми з дітьми рятувались у підвалі. Крім нас, там перебувало багато людей. З підвалу було добре чути страшні вибухи, від яких здригалась земля. Наш будинок обстріляли, і ми залишились без житла. Виходити з підвалу було дуже небезпечно, але сміливці знаходились. Два місяці ми терпіли холод, голод і спрагу. Бачили смерть людей.

Води не було зовсім. Коли лежав сніг, його збирали, топили й цідили через фільтр. Потім збирали воду з калюжі. Їжі майже не було. Дорослі, як могли, підгодовували дітей. Нам «повезло»: поряд був зруйнований склад Рошен – звідти у нас було печиво. Хліба не було 2 місяці, і коли хлопчик мені приніс три кусочки хліба, я плакала…

Потім ми перебралися в центр міста. Там, дякуючи робітникам водоканалу, в нас була вода. Ми довгий час прожили в окупації, бо не було можливості евакуюватися. Нарешті, нам пощастило виїхати. Подалися просто в нікуди, залишили місто з однією сумкою. Сім’я розпалася.

Зараз я живу в Хмельницькій області. Тут тихо, вибухів не чути. Але спокою немає, бо невідомо - що далі. Роботу знайти не можу. Боюсь за майбутнє.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода санітарія і гігієна житло робота внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа 2022 окупація Телеграм-канал Фонду Ріната Ахметова
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій