Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Андрій Моцель

"Я пишаюся, що є частиною славного українського роду, який ніколи не стане на коліна!"

переглядів: 154

Моцель Андрій, 16 років, учень 11-А класу школи №168, м. Київ

Вчителька, що надихнула на написання - Діденко Світлана Петрівна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Я завжди вірив, що ми, українці, можемо відчувати до недругів праведний гнів. Я помилявся! Лютий гнів! До нелюдів! Навічно!

Ранок двадцять четвертого лютого розділив моє життя на "до" та "після" цього страшного лихоліття. «До» було чудовим: ми жили повним життям, мали плани на майбутнє, нам мріялося, хотілося, біглося, здійснювалося, раділося…

Умить життя перевело нас за невидимий рубікон. І настало «після». Усе поділилось на важливе і решту. Пріоритети, думки, відчуття, відповідальність - усе стало іншим. Безтурботливий хлопчик враз став дорослим. Прийшла непрохана. Війна!

Мирне місто, мирні люди здригнулися від серії вибухів, що лунали з усіх околиць. Паніка. Безперервні звуки сирени. Виття літаків. Дитячий плач, крики дорослих, перелякані домашні улюбленці.

Усе перемішалось того страшного зимового ранку.

Я живу на околиці Києва. На горизонті - чудовий Ірпінь. І ось 24 лютого презентувало нам фільм жахів: свисти і хвости смертоносних ракет, вихори диму і моторошні звуки вибухів, які назавжди стали частиною моєї пам'яті. Це була лише перша серія.

Продовження не забарилося.

Моїм батькам постійно телефонували співробітники з окупованих територій Бучанської громади. Люди повідомляли страшні звістки про звірства окупантів: викрадення, знущання, вбивства, мародерство...

Ні, це не фільм, це сон, а я от-от прокинусь, здригнусь в холодному поту – і все мине! Та не мине! Кричу мовчки. Це - не сон! Мій мозок просто відмовлявся вірити.

Близьке розташування нашого дому до лінії вогню і нескінченний потік жахливих новин з фронту спонукав нашу родину виїхати до родичів на Вінниччину. На дорозі вже не було тих довжелезних заторів: більшість киян на той час вже покинула Київ. Моя пам'ять поповнилась новим: руйнуваннями, обвугленими будинками та автомобілями (усією силою хочу вірити, що в них не було людських душ! Але ж…) - і знову кричу мовчки.

У нас почалось інше життя: тато вступив до місцевої територіальної оборони, а я з однолітками чергував вулицями села до десятої години вечора. Ми виявляли підозрілих осіб. Жінки тримали свою оборону: вони готували різні наїдки для окупованих мешканців Бородянки, рятуючи їх від голодної смерті. Я завжди пам'ятатиму, як тоді згуртувались люди, і кожен виконував свою надважливу місію. Знаю, що вже дехто з цих героїв – на небі, бо кляті кулі забирають життя…

Я пишаюся, що є частиною того славного українського роду, який ніколи не стане на коліна! Ми – нація мужніх, стійких і міцних! І буде ще одне «після» - після нашої Перемоги. І буде Мир. Мир без повітряних тривог, звуків артилерії, колон військової техніки на дорогах, ядерного шантажу, скалічених війною людей, дітей-сиріт, зруйнованих будинків та зруйнованих людських доль.

Я мрію побачити в українському небі пасажирський літак.

Я мрію навесні зустріти байбака під крейдяними схилами північної Луганщини і сфотографувати відомі квітучі на крейді півонії. Потім із друзями ми поїдемо у Донецьк, щоб вболівати за улюблену футбольну команду на славнозвісний "Донбас-Арені". Влітку гайну в похід у Кримські гори. Пізніше моя родина буде засмагати на маріупольському пляжі. Дорогою додому ми відвідаємо етнофестиваль "Таврійська фортеця" у Новій Каховці. Восени я гостюватиму в столиці українського студентства - у Харкові...

Яка ж гарна наша вільна, незалежна, нескорена Україна!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2022 Текст Історії мирних діти переїзд безпека та життєзабезпечення освіта діти внутрішньо переміщені особи перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій