Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Ігорівна Глєбова

"Я пила цей чай і плакала щоночі"

переглядів: 85

Я з родиною була вдома, в селі на Херсонщині. Ми прокинулися о 05.00 ранку від вибухів і телефонного дзвінка свекрухи, яка проживає біля Чонгару. Вона сказала лише два слова: "Війна почалася...". Цей ранок змінив наше життя. Вже через 49 днів ми з двома дітьми, молодшому 7 місяців, поїхали з рідного дому. Ми більше не бачили рідного дому, і не знаємо, коли зможемо повернутися. Менший синок навіть не пам'ятає звідки він родом, а старший-ночами плаче, сумуючи за друзями, своєю кімнатою, іграшками, школою, яка частково зруйнована, а найбільше за бабусею, яка й досі знаходиться в окупації.

Страх за життя дітей і своє. Коли "Градами" обстрілювали Каховку і захоплювали Антонівський міст, то здавалося, що зараз розірветься дім. Страшно за життя немовлятка, синочка, коли він в лютому спить в холодному підвалі, має застуду, а доступу до лікарів немає. Страшно, коли закінчується дитяча суміш, грудного молока недостатньо, а дитині лише 6 місяців. Шокувало мародерство рос. військових, які забрали в селі всі продукти в магазинах, залишивши людей без харчів. Близько місяця все село жило лише з того, що мали вдома в запасі.

Пам'ятаю чай "1001 ніч". В березні 2022 року вночі, вклавши дитину спати, я пила такий чай в кухні без світла (бо боялася, що світло може привернути увагу окупантів і вони просто розстріляють мене через вікна) зі шматочком хліба, який я пекла сама, намащеного смальцем. Я пила цей чай і плакала щоночі. Зараз я не можу його пити. А ще іграшки молодшого сина. Ми купили їх багато, а взяли із собою 5 шт приблизно.

Коли ми виїжджали з окупації, то вирішили переночувати в Одесі. Поки їхали, то через сайт Букінг знайшли апартаменти для ночівлі. Нас зустрів хлопець, поселив, і побачивши нас з малятком на руках, змучених, не взяв жодної гривні, а ще й запропонував залишитися ще на одну ніч, відпочити. Також ми зібрали речі в машину і поїхали в нікуди. Нам не було куди їхати. Коли ми доїхали до Миколаєва, мені зателефонувала подруга і сказала, що знайшла мені житло. Це при тому, що вона сама залишилася в нашому селі в окупації.

Я вчитель української мови та літератури, психолог. Під час повномасштабного вторгнення була у декретній відпустці. І зараз також. Випадково натрапила на оголошення ГО "Навчай для України", пройшла співбесіду, навчання. Зараз за договором працюю вчителем з тьюторськими компетенціями в проєкті "Освітній Суп". Також працюю психологинею в "Просторі дружньому до дітей, молоді і сімей" від Save the Children та БФ "Посмішка".

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Херсонська область 2022 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій