Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія Бікус

«Я не забуду ніколи, як у сповільненій зйомці, пролітає величезна сіра ракета»

переглядів: 11

Бікус Вікторія, студентка 1 курсу Відокремленого структурного підрозділу "Рівненський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України"

Вчитель, що надихнув на написання есе - Сорока Мирослава Василівна

Війна. Моя історія

Один день зими, який змінив життя всього народу назавжди… Сонне рідне місто в мить прокинулося від звуків: «Невже це почалося?» – запитала сама в себе, навіть не вставши з ліжка. Війна –  це реальність, яка приносить лише страждання, смерть і руйнування. Що я відчувала в той момент? Настав день, коли ми стали дорослими, розуміння того, що життя – це не завжди легко; воно переповнене болю, безсилля, тривоги і страху.

Мені важко говорити про ті реалії, які нам вдалося пережити. Кожного разу, як мене просять розповісти – настає розпач. Так, я розумію, що у нас була далеко не найгірша ситуація у місті, в порівнянні з тими, де люди бачили біля своїх будинків танки, ракети і їх сліди в небі, безліч вже знищених будівель.

Наші емоції –  влада життя і іноді у мене закрадається відчуття провини: «Чому ми не втекли від цього пекла?», «Як змогли тут залишитися?». Та токсична вина позбавляє жаги до подальшої майбутньої долі, ми не можемо тверезо оцінювати наші можливості і думки.

Але саме завдяки батькам, в своїй країні я почуваюся вільною, все, що ми робимо- правильно і ніхто не має змоги нас судити.

Підтримка моїх батьків була найкращою розрадою, вони поруч і я завжди могла на них розраховувати. Мама є найкращим другом, який розумів мене, навіть, коли я сама не могла зрозуміти, що мені потрібно; була готова допомогти, навіть, коли цього не просила. Тато – приклад, сильний і впевнений.

Слід розуміти, що вони приховували свій біль і намагалися зробити моє життя кращим, забуваючи про здоров’я.

Повертаючись у минуле, згадую лише страшне: новини по телевізору, постійні дзвінки рідних і друзів, підвал і нарешті вибухи. В той час, коли ми спускалися в укриття, я підняла голову вгору – це було ніби кошмарне видовище, я не забуду ніколи, як у сповільненій зйомці, пролітає величезна сіра ракета.

Тоді подумала, що це кінець і моє серце перестане битися.

Після першого відбою тривоги почалася метушня: збір всіх важливих документів, поїздка в магазин, де майже нічого не залишилося. В тій розгубленості ми не знаємо як далі діяти і це, мабуть, була найбільша помилка – необдумані рішення. Зібравши всі речі, тільки сидимо, що робити далі ніхто відповіді дати не міг, спостерігали за новинами і час від часу ходили в укриття, яке було не в найкращому стані.

Бабуся з дідусем просили нас їхати за місто, але як не дивно, заправки всі переповнені, колони машин стоять на дорогах, не говорячи вже про кордони з іншими країнами. Наш вибір – залишитися вдома.

На той час, ми ще жили в квартирі і завдяки спільним зусиллям зі всіма співмешканцями ми починаємо допомагати людям, які перебувають в гарячих точках. Для мене це була єдина позитивна емоція за перший тиждень, і можливість показати, що світ не зупинився, ми в змозі діяти далі.

Постійне спілкування з друзями давало якусь підтримку: хтось розповідав, як опинився в іншій країні, хтось ділився відео з укриття, а дехто зовсім не мав змоги вийти на зв’язок.

Війна залишила свій слід. Ми змінилися, стали більш сильними і витривалими. Моя родина продовжує життя, але як раніше вже ніколи не буде і це потрібно прийняти.

Незважаючи на всі труднощі, народ продовжує боротися за свою свободу, побудує краще майбутнє для себе.

Наостанок, скажу лиш одне: не варто забувати, заради кого ми продовжуємо жити, хто не має змоги спати під теплим покривалом, проводити час зі своєю родиною – це військові. Чоловіки втомлені, і вони теж бояться. Їм важливо знати, що їх завжди пам’ятатимуть і чекатимуть.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Рівне 2022 2023 Текст Історії мирних діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій