Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Олександрівна Іванова

"Я не виходила з квартири 43 дні: найбільше я боялася, що помремо з голоду"

переглядів: 78

Я з Херсону. Живу там останні 18 років. В нас власна квартира. Є двоє дітей, дві дівчинки 2 та 7 років. Я в декреті. Чоловік вже багато років працює в іншій країні. Я була вдома 24 лютого. Не вірила, що буде вторгнення, а 24 лютого о 6 годині ранку подзвонила подружка і сказала: Війна! Тікай! Але ми вже не встигли. Я не могла наважитися, вже було чутно звуки боїв перед містом і я просто злякалася виїздити. Звуки були жахливі, гучно, земля здригалася, ми чули постійні вильоти і тоді, ще не розрізняли по звуку. Сиділи в страшних підвалах, де на голову сипалося каміння. Інформації в Інтернеті нуль. Місто вимерло на наступні пару тижнів. І ми вимерли. Завмерли по своїм квартирам...

Найбільше я боялася, що помремо з голоду. Декілька перших тижнів нагадували кадри з фільмів про апокаліпсис. Найсміливіші якось пересувалися містом і викрадали фото в місцевих групах: аптеки - зачинено, хліб - зачинено, АТБ - розграбовано, на вулицях - розстріляні авто з трупами тощо.

Приватні підприємці безплатно роздавали хліб і їжу та дитяче харчування. Але туди треба було якось дійти. В місті була стрілянина і обшуки. Я не виходила з квартири 43 дні. Їжу приносила моя мама, вона пенсіонерка. Під час російського вторгнення у Херсоні за декілька днів у магазинах не стало продуктів. Люди просто бродили від магазину до аптеки в пошуках бодай чогось. В уцілілих АТБ вже через тиждень на полицях були чипси і пепсі. Ми мали запаси з села, картоплю, овочі, консервацію, мед.

На нашій вулиці була пекарня із дивовижно смачним хлібом. Декілька видів чорного, білого хліба та грузинська випічка. Хліб завжди був дорожчим, ніж у звичайних магазинах, але і черга завжди була величезна, бо хліб був дуже смачний. Так от з 24 лютого власник не закрив пекарню. Випікав хліб. І швидко розійшлася новина, що тим, хто не може купити хліб, тим можна прийти і взяти безкоштовно. Безкоштовний хліб на моїй вулиці. Дякую власнику за добре серце!

Я з дітьми виїхала в Чехію через два місяці після початку повномасштабного вторгнення. Але всі мої рідні залишися в Україні. Хтось в Херсоні, а хтось і досі на тимчасово окупованій території. Моя мама досі в Херсоні, працює в лікарні.

Ми не брали з собою багато речей з дому, деякий одяг, трохи дитячого харчування, памперси. Старша донька взяла з собою іграшки, вони досі для нас щось із дому. Більше нічого немає. Про 24 лютого нагадують фото в телефоні. На фото ми в нашому страшному підвалі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Херсон 2022 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій