Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ксенія Олександрівна Магула

"Я налічила 245 пострілів, а потім відійшла від вікна, щоб заспокоїти маму"

переглядів: 122

Магула Ксенія Олександрівна, учениця 9-го класу Слов’янської загальноосвітньої школи І – ІІ ступенів №20

Кожний із нас починається з отчої землі, пускаючи в неї глибоке коріння. Калинова кров тече в наших жилах, душа бринить чарівними піснями, ніжними і грізними, веселими і тужливими, як саме життя. Господь благословив моє рідне місто Слов’янськ на творчість і добро, а разом с тим на муки і скорботу.

Нам би засівати поле гречками й хлібами та складати нові пісні- перлини, а зараз у 21 столітті моїм рідним випало воювати, боронити рідну землю від неволі.

З 2014 року я яскраво усвідомила значення слів «мир» і «війна». Це слова—антоніми, за якими добро і зло, радість і сльози, дитяча усмішка і біль в очах, щастя закоханих і гіркий сум вдів, патріотизм і зрада, життя і смерть.

З 2014 року у моєму серці – брязкіт зброї, войовничі вигуки, передсмертний стогін, голосіння матерів — все це злилось в одну скорботну ноту: могучу, урочисту, як звук органа, що тривожить душу, підносить до небес і єднає з Богом. Оті криваві бойовища не нами вибрані, бо не зі своєї волі кров пролилася у моєму місті.

Вороги завжди приходять на чужу землю не для братання, а щоб украсти, обідрати багатство, яке одвіку їхнім не було: родючі землі, плюскіт хвиль Дінця, п’янку дорогоцінну волю. Кого тут тільки не було: татар, турків, німців, поляків, росіян…

А в 2014 році ми самі стали для себе ворогами… Друге травня і для нас, слов’янців, - чорний, найстрашніший день. Саме в цей день водночас я згадала уроки історії в школі і прочитані книжки, кінострічки та розповіді мого дідуся про війну.

Це було дуже страшно і незрозуміло: чому стріляють по нас – мирних жителях Слов’янська? Чому стріляють з гармат? Бо в нас же немає зброї? Чому стріляють по школах і дитячих садках?

А коли через два дні я побачила тіло жінки, яке лежало біля автобусної зупинки, накрите ганчіркою, а з під ганчірки текла кров, - я на все життя запам’ятала біль і страх, який пронизав мене, біль, який я раніше ніколи не відчувала!

Пам’ятаю день, коли я стояла пізно ввечері біля вікна. Переді мною була непроглядна темінь: ні одного вогника, ні одного звуку. Не ходили люди, не їздили машини, не було електрики і води, ніби все вмерло – нібито я не на своїй планеті, а десь в космосі…Було моторошно на душі…І тут почали стріляти з гармат з гори Карачун в сторону селища Семенівка та мікрорайона Хімік. Снаряди летіли через все місто над всіма, хто залишився на той час в місті і я подумала, що це краще, ніж страшна тиша, і що хлопець, який стріляє, не змінить траєкторію польоту снаряда і цей снаряд не впаде на наш дім. Я налічила 245 пострілів, а потім відійшла від вікна, щоб заспокоїти маму. Лягла в ліжко і подумала: «А як же люди в психіатричній лікарні та їх лікарі, яких зараз знищують…?»

Пройшло сім років! Зовсім інша тиша панує у моєму місті. Та всі сім років цей жах постійно зі мною.

Я дивлюсь на маленьких діточок з мамами, на школярів, на безліч машин та людей і думаю, що, якщо знов прийде війна, – вони всі зникнуть і знов наступить ця страшна тиша, а після неї знов вистріли гармат, тіла вбитих дітей та жінок і…кров! Ще три чи чотири роки я йшла додому зі школи і ловила себе на думці, що очами шукаю місце, де можна сховатися, якщо почнуть стріляти.

І, на відміну від інших дітей України, я серцем відчуваю, що цей жах ще триває на землі моєї багатостраждальної України. Важко на серці, коли розумієш, що за дві тисячі років люди так і не навчилися цінити життя, а не гроші. А я всією душею бажаю: живи мій рідний край, моя Україна–пісня, Україна-трудівниця, Україна-воїн!

Хай на твоїй землі виростають маленькі українці, котрі дійсно будуть любити свою землю! І не має значення, якою мовою вони розмовляють, бо у всіх у них в серці буде любов. І щоб ці діточки, коли виростуть, стали дійсними патріотами і, любили свою рідну землю не з Канади та Польщі, надягаючи вишиванки та співаючи пісні на доказ цієї любові, а тут, на рідній землі, віддаючи їй свою душу, своє життя!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Слов'янськ 2014 2021 Текст Історії мирних молодь обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій