Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Інна Хабілівна Крижановська

«Я хотіла, щоб війна закінчилася ще вчора»

переглядів: 143

Молода мама, яка раніше жила у Донецьку, з початком війни шукала кращої долі для себе й своєї доньки. Життя у Харкові ускладнилося з початком повномасштабної агресії росії. Зараз героїня у першу чергу мусить дбати про безпеку, втім переконується, що під час війни люди, які її оточують, стали більш чуйними

До початку війни у 2014 році я жила у Донецьку, а потім переїхала. Війна застала мене у Харкові, і я б і далі залишалася там, але мама наполягла, щоб я виїхала разом із дитиною — моїй доньці вісім років. 

24 лютого минулого року я була вдома й збиралася на роботу. Мені зателефонувала подруга й сказала, що почалася війна. Я лишилася вдома — і той день, і наступні. Було страшно, бо ніхто не розумів, що відбувається, і скільки це триватиме. Світло, правда, вимикали ще раніше. 

Через день після того, як усе почалося, я пішла купити їжу, бо гроші ще лишилися. Я побачила, що на полицях не лишилося продуктів тривалого зберігання, нічого готового, як-то ковбаса чи «Мівіна», бо все зникло — лишилися якісь консерви. Не було навіть корму для тварин. Ми згодом написали заяву, щоб нам виділили корм для собак як гуманітарну допомогу. Але собаки лишилися з батьками.

В аптеках тоді були такі черги, що можна було простояти дві-три години на вулиці, і це в холодну погоду. Тож ми не могли навіть купити ліки: мамі треба препарати для зниження тиску, батькові — для розрідження крові. Аж через два чи три дні ажіотаж минув, і ми купили, що було треба. Мені простіше було купити ліки мамі й надіслати поштою на інший кінець міста, бо там неможливо було дістати.  

Через тиждень ми виїхали, бо я боялася за дитину. Їхали евакуаційним потягом; квитки купити було не можна, просто пропускали вперед жінок із дітьми, а далі люди їхали навіть із тваринами. Військовим довелося навіть стріляти у повітря, бо люди одне одного не пускали.

Нас їхало дев'ятнадцять чоловік в одному купе, у тому числі дев'ятеро дітей. Дихати було нічим. У таких умовах ми їхали двадцять шість чи двадцять вісім годин.

Мої рідні лишилися. Я розумію, що старші люди все життя заробляли на дім, і не можуть просто так поїхати й усе покинути. Молоді в цьому плані трохи легше.

Зупинилися ми в Івано-Франківську. Тут дитина ходить до школи. Як не дивно, вона перенесла ці події без стресів — звісно, вона майже нічого страшного не бачила. Я теж знайшла роботу, а ще отримуємо допомогу як тимчасово переміщені особи, тож зараз трохи легше. З дітками трапляються різні історії, особливо на майданчиках: діти сваряться, цькують одне одного, але моя донька на майданчики майже не ходить.

Я хотіла, щоб війна закінчилася ще вчора. Не знаю, й ніхто не знає, що очікувати і де. Але я хочу, щоб закінчилася війна, щоб відбудували наші міста, хочу до мами. У свої двадцять дев'ять років я хочу до мами! 

Я їздила додому вже двічі з того часу: на Новий рік і влітку. Коли ми сюди приїхали, нас приймала дуже хороша жінка, в якої ми пожили трохи, поки знайшли квартиру. Пройшов час, моя директорка поїхала до Америки, і вона взяла мене до себе на роботу. Поки я сиділа вдома, то було сумніше. Коли ж пішла на роботу, то справи пішли на лад. Ми з директоркою спілкуємося вже довгий час, і вона мені дуже допомагає.

Я хотіла, щоб війна закінчилася ще вчора. Не знаю, й ніхто не знає, що очікувати, і де. Але я хочу, щоб закінчилася війна, щоб відбудували наші міста, й хочу до мами. У свої двадцять дев'ять років я хочу до мами! Мені більше нічого не треба, крім спокійного мирного неба над головою.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло неповні сім'ї діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій