Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Панченко

"Я дуже втомилася від постійної внутрішньої напруги"

переглядів: 84

Панченко Галина, учениця 11 класу Миколаївського ліцею №3

Вчитель, що надихнув на написання есе: Войтович Наталія Іванівна

«Війна. Моя історія»

Те, що можливо буде війна, я дізналась з телеграм каналів, приблизно за  тиждень. Я відчувала хвилювання, яке просто витало в повітрі.У школі нам почали проводити класні години на  тему, що робити у разі екстремальних ситуацій. Наступним кроком було  повідомлення, що будуть перевіряти міські сирени. Але звістка про  те, що наш клас зачинять на двотижневий карантин та не потрібно буде в школі  писати самостійну роботу перекрила всі хвилювання.  

Це було 23 лютого, саме в цей день я і мама пішли у торговельний центр  дізнаватися, де можна відсвяткувати мій 15 день народження разом з  друзями. Це мало бути для мене особливою подією, адже попередні я  святкувала з родиною, через коронавірус.  

Ранок 24 лютого у мене був типовий для кожного українця. Звісно, це був  шок перемішаний з панікою, квапливим збиранням документів та  основних речей та марною надією що ’’це все’’ закінчиться за два-три  тижні. Трохи заспокоївшись, першу частину дня я вишивала картину  бісером, дивилася фільм, щоб відволіктися та паралельно переписувалась з  однокласниками.

З моменту початку війни в Миколаєві я була два дні. Перший ми ночували  в підвалі дитячого садочка під вибухи майже над нами, а о п’ятій ранку ми  повернулися додому. Другого дня, знову переночувавши у підвалі, зібрали  трохи речей, у мене це був маленький портфелик з книжкою та зарядкою,  взяли кота і поїхали в село до бабусі.  

Наступні шість місяців у селі, майже злилися в один довжелезний, мабуть, через апатію та блокуванням моїм мозком реальності. Постійні жахливі  новини, відсутність спілкування, стрес і бездіяльність по-іншому, напевно, і не могли подіяти. З початком навчання ситуація трохи покращилась, але  дуже поганий інтернет, відсутність великого екрана і підручників, лише  підняли рівень стресу. 

Влітку на два тижні я вперше поїхала у карпатський табір, що стало  найкращою подією 2022 року. Отож, наступною позитивною подією було  повернення додому. Я зрозуміла, наскільки сильно змінилося моє життя  та життя моєї родини з початку війни, і як це круто жити у себе вдома. 

Але, на жаль, в Миколаєві ми були рівно місяць. Через дуже сильні  обстріли довелося переїжджати в Кривий Ріг. Перший місяць ми жили у  двокімнатній квартирі, але згодом переїхали у більшу, адже в мене  досить велика сім’я: я, троє сестер, брат та вагітна мама, тато і кіт. 

Після звільнення Херсону, на початку січня, ми повернулися у Миколаїв  на 5 місяців, а з початком літніх канікул знову поїхали до бабусі, бо  стало небезпечно. Саме у моменти переїзду, а їх було не мало, я розумію  на скільки мало я була вдома та як багато втратила з початку війни. 

Зараз я вже вдома, пишучи це есе я розумію що майже два роки війни  несли у собі не лише негативні події. Після відвідання табору в мене з'явилися нові друзі, разом з якими я відвідую корисні тренінги, я стала більш  самостійною та побачила певні плюси дистанційного навчання. Я відкрила  для себе по-новому читання – лише з початку цього року я прочитала  приблизно 40 книжок. Через те, що я понад рік не бачила своїх родичів,  було дуже приємно влітку з ними зустрітися. 

На жаль, з кожним днем я віч-на-віч стикаюся з наслідками війни. Я  почала боятися раптового денного грому, через ракетні обстріли. Кожного  дня до мене по-новому приходить усвідомлення, що в Україні йде війна.  Вже другий рік. Що я не бачила половину своїх однокласників з початку  війни. Що буквально все, що у мене є може зникнути в один момент. 

Я не знаю, як правильно закінчувати есе на таку тему. Можна було б  написати щось обнадійливе або мотивуюче. Але я напишу те, що я дуже  втомилася від постійної внутрішньої напруги. Мені страшно чути вночі  сирени. Я переймаюся через моє майбутнє. Мені шкода бачити, як важко  навчатися моїм молодшим сестрам та брату на дистанційному навчанні.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миколаїв 2022 2023 Текст Історії мирних жінки молодь діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я діти перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій