Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Євгенія Євгеніївна Мальцева

«Я допомагаю ЗСУ. Це мене тримає на плаву і не дає впасти в депресію»

переглядів: 202

До війни життя було чудовим. Я працювала, у мене був дім, робота. У перший день війни почула вибухи, зранку забрала до себе маму, потім поїхала на роботу: треба було привести до ладу справи. На жаль, будівля моєї роботи вигоріла дотла. Був жах, не могла повірити в те, що відбувається.  

Виїхати було неможливо, оскільки у мене немає особистого транспорту. А мама дуже похилого віку, дуже погано ходить, на той час вона лежала вдома, я ледве вивела її з під’їзду і перевезла до себе в квартиру. Можливості кудись дійти пішки у мене не було взагалі. 

26 березня нас вивезли знайомі, яких попросили про це наші родичі. Приїхали на автомобілі, вивезли, тому що іншої можливості з мамою, яка не пересувалася далі ніж на 50 метрів, у мене не було. 

Я була шокована розбитим містом. Перший раз я змогла вийти 25 березня і відійти від будинку, бо весь час були обстріли. Я змогла дійти по воду. Подивилася, яка черга стояла по гуманітарну допомогу. Це був довгий і нелегкий шлях під обстрілами. Я дуже ризикувала, знаючи, що мене вдома чекає мама і собака. 

Коли я побачила масштаби руйнувань, згорілі будівлі, мені здавалося, що це сюр якийсь, що я потрапила в якесь кіно. Це найсильніше враження, коли я побачила, що русня зробила з містом. 

Ми не спускали воду з батарей, тож я набрала воду у ванну для технічних потреб - трохи запаслась. Воду ми заощаджували. Окрім того, коли була відлига, я збирала воду з даху у відра, збирала сніг. Із продуктів у мене були певні запаси, ми готували на вогнищі. Ми не голодували. Для мене було більше страждань, коли закінчився корм у тварини і вона почала швидко худнути. А ми з мамою схудли від стресу. Тварину ми вивезли. 

Дуже сумно було, коли люди виїхали і винесли клітку з папугою просто в під’їзд. Всі його намагалися підгодувати, але він не їв просто крупу, він їв насіння. Хтось йому трохи знайшов. А скільки безпритульних тварин бігало по вулицях міста - серце кров’ю обливалося! 

Мій будинок у Маріуполі цілий, наскільки я знаю. Там не було вікон, але на той час усі маріупольці жили без вікон, як на вулиці. Нікуди було йти, мама не могла спуститись у підвал. Ми сиділи у квартирі, я зрозуміла: якщо я маму спущу в підвал, звідти вже її не витягну. 

Нас вивезли через Мелекіне. Тоді ще не було фільтрації і люди, які нас вивозили, сказали, що вивозять знайомих. А з Мелекіного на Запоріжжя ми вже виїхали з іншим перевізником. Тепер я в Івано-Франківську, виконую свою роботу, допомагаю ЗСУ. Тільки це мене й тримає на плаву і дозволяє не впасти в депресію. 

Коли бачиш щодня поранених, обгорілих, чорних від горя, наполовину безтямних від стресу людей, які бредуть повз будинок у проміжках між обстрілами, хто в чому: хто в капцях, хто в якомусь дивному одязі. Було відчуття кінця світу. 

Було дуже страшно, коли в кінці березня почало пригрівати сонце і купи сміття і трупи лежали прямо на вулицях. Тому що ховали тільки жителів будинків у нас за школою. Не всіх ховали, і це було жахливо. Я виїжджала, все це ще було. Потім, звісно, все прибрали. Людей закопували і ставили таблички, а таблички робили з кухонних дощок або зі шматка шиферу. На них писали прізвища і складали документи. Так у Маріуполі ховали людей. 

Я не маю жодного сумніву, що ми переможемо. Це - справа часу і справа ціни. Дуже шкода наших захисників, яких ми будемо оплакувати завжди.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій