Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Олександрівна Звєринцева

"Я боялася, що моє немовля помре від голоду"

переглядів: 128

У мене двоє маленьких дітей, один народився за місяць до війни. Я працювала на комбінаті "Азовсталь". Останні два-три роки була в декретній відпустці. Ми жили з чоловіком та родиною на Лівому березі Маріуполя. Наразі перебуваємо у Тернополі.

У перший день повномасштабної війни я була у пологовому будинку з меншою дитиною. Зателефонував чоловік, сказав, що чув вибухи, начебто розпочалася війна. Але я йому не повірила. 25 лютого нас попросили залишити пологовий, тому що він залишився без світла і не було можливості підключити генератори. Хто зміг, поїхав додому, а інших вагітних дівчат перевели до третього пологового. Нас з сином забрав чоловік.

Найважче було знайти харчування для дітей. Найменша дитина у мене була на штучному вигодовуванні, суміш було знайти взагалі неможливо. Всіх запасів, що у нас були перед початком війни, мало вистачити до початку квітня. Найбільший мій страх був, що мені нічим буде годувати меншу дитину. Суміші в місті не було. Я дуже хвилювалася, що у мене дитина просто помре з голоду, але слава Богу, все вийшло добре. Діти майже не голодували. Тобто пошук води та їжі - це було найважче. 

Ми спочатку перебували у підвалі власного будинку. Ми жили в сталінці, в п'ятиповерхівці. У нас був підвал як бомбосховище. Він був достатньо безпечний. Через тиждень ми з'ясували, що у другому пологовому будинку є укриття, де перебувають лікарі. Ми поїхали туди, щоб вони оглянули дитину, бо вона дуже плакала, і ми хвилювалися за її здоров'я. Нам запропонували там залишитися, хоча місця уже майже не було. На той момент там перебувало близько 160 осіб. З середини березня ми були там. Туди волонтери привозили воду зі свердловини, коли було більш-менш безпечно. Там була кухня, кип'ятили воду на вогнищі і навіть іноді там вмикали генератори. Нам дуже пощастило. Може, завдяки цьому ми і вижили, що знайшли таке укриття. 

Найбільше шокували обсяги руйнувань, кількість загиблих і те, як довго це тривало. Ми протягом місяця взагалі не виходили з укриття. Це було небезпечно. 

Ми виїхали з Маріуполя 8 травня. Раніше виїхати у нас не було можливості. Все було закрите. Ми шукали волонтерів, які б могли нас вивезти. Нас повезли знайомі до узбережжя, ми жили в Урзуфі і там шукали вже можливості виїхати на підконтрольну територію. Завдяки компанії "Метінвест" нас евакуювали безкоштовно. Це було наприкінці липня.   

Ми дуже сподіваємося, що війна закінчиться у цьому році і ми зможемо повернутися додому. Мрію знову мати власний дім. Наш будинок частково зруйнований, квартира згоріла. Мрію, щоб мої діти росли у мирній Україні.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода харчування дітей житло непродовольчі товари сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій