Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марта Волнянська

"Я боялася, що мій тато загине, якщо піде на фронт"

переглядів: 73

Волнянська Марта, учениця Добропільського навчально-виховного комплексу «Спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №4 з поглибленим вивченням окремих предметів – дошкільний навчальний заклад» Добропільської міської ради

Війна – слово, яке змушує моє тіло здригатися від пронизуючого холоду, викликаного страхом. Бойові дії на Донбасі, моїй малій батьківщині, залишать на мені, моїй свідомості глибокий шрам.

Коли Росія скерувала свої загони на міста мирної на той час України, мені було лише сім років. Я не встигла оговтатися, як мої батьки почали цілодобово дивитися новини, перестали звертати на мене увагу. Той телевізор, та маленька і безвинна коробочка, яка до того показувала мені радянські мультфільми, раптом почала оголошувати страшні для дитини речі. «Росія оголосила Україні війну», «На сході України перші втрати», «За весь час проведення АТО загинули 1723 українських військових, 6226 дістали поранення» - постійно чула я.

У школі розповідали, що робити, якщо знайшов міну; як поводитися при обстрілі… Кожного дня, кожної ночі я думала, що буде після смерті. Мені не вдавалося уявити нічого, крім абсолютної темряви. Було страшно не так за себе, як за батьків. Ставало дуже гірко при думці, як я залишаю матір, батька, сестру, вони стоять і плачуть над моїм змерзлим,
понівеченим тілом. Але я не можу їх обійняти, втішити, а вони й далі обливаються сльозами.

Я боялася, що мій тато загине, якщо піде на фронт. Хоч і моя сім’я не боронила Батьківщину своїми тілом та силою, та кожної миті ми були духом і розумом поруч із військовими. Молилися за їх життя, аби тільки всі повернулися живими до своїх родин. Аби Україна була незалежною, суверенною та мирною державою… Скільки б років з того часу не минуло, але я й досі як чорт ладану боюся смерті, лякаюсь від раптових вибухів, і не важливо, бомба це чи повітряна кулька.

Мабуть, ніхто так не може уявити цінність злагоди, як люди, які бачили війну. Тиша, спокій, звичайне життя, яке могло б здатися декому сумним та нудним побутом, – це те, чого так прагне зараз моя сім’я. Так, мир – ось яка моя заповітна мрія, і я вірю, що незабаром вона справдиться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Добропілля 2014 2021 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій