Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Оксана Іванівна Чумак

«Я боялась, що не зможу купити ліки, від яких залежить моє життя»

переглядів: 78

Оксана залишалась в Охтирці, тому що її мама хворіла на коронавірус. Але коли стало ясно, що в Охтирці нема і не буде ліків, від яких залежить життя, вона прийняла рішення виїжджати

Я мешкала в Охтирці, в приватному будинку, разом із мамою. Мамі 80 років, мені 47 років.

Ми захворіли на коронавірус, маму забрали в лікарню, а я була вдома. О пів на п’яту я почула вибухи – злетіла з ліжка і зрозуміла, що почалась війна. Було страшно, я не розуміла, що буде далі.

Маму відпустили з лікарні, хоча вона так і не завершила лікування. Через необхідність ховатись від обстрілів у холодному підвалі лікарні їй могло стати гірше. У нас був постійний стрес, нас бомбили кожну ніч без зупину. Скидали вакуумні бомби. Ми геть знервовані були.

Труднощі були ще й в тому, що я приймаю ліки, від яких залежить моє життя. В мене був запас лише на місяць. На наше місто скидали бомби, і аптеки були зачинені. Замовити через інтернет я теж не могла, тому що отримати їх було ніде - пошта не працювала. Тоді ми з мамою вирішили виїхати в Полтаву до родичів. Дівчинка одна потім відправила мені ліки просто так, навіть гроші не взяла у мене. Це було дуже зворушливо.

Люди один дному допомагали. Коли у нас не було змоги купити хліб, знайомі, які могли виїхати і придбати щось, ділились харчами.

Ми приїжджали, провідували будинок. Біля нас вибухи були, але наше житло ціле, є лише незначні пошкодження. Розбомбили в нашому місті ТЕЦ, тому там тепла й досі немає.

Моя рідна сестра живе в Луганській області, її село окуповане. Ми не маємо змоги спілкуватись, у них зв’язку немає. Щоб потрапити в Україну їм потрібно їхати через росію, Польщу. Потрібно мати багато грошей і не боятись через чужі країни їхати.

Найважче - те, що я була змушена собачку вдома залишити. Сусід працював, він не виїхав, то я просила його годувати цуцика. При нагоді їжу передавала. У нас багато людей виїхали, сусід ходив майже в десяток дворів, щоб годувати собак, і навіть курей. Купити корм ніде було - то він перекручував кашу і давав їм.

Коли ми виженемо ворогів, тоді й закінчиться війна. У мене одна мрія: щоб швидше прийшла перемога, відновили нашу Україну і люди зажили добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Охтирка 2022 Текст Історії мирних жінки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій