Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ніна Дмитрівна Біценко

«Я бачила своє місто зруйнованим, у мене сльози не висихали»

переглядів: 65

Я багатодітна мати. У мене семеро дітей. У Маріуполі проживала з 1973 року. Ми жили в районі автовокзалу, снаряди летіли з Кірова на Азовсталь повз нас. Постійно здригалися від цих вибухів, замружували очі, а потім розплющували і дивились, що відбулось і чи ми ще живі.

Ми пиляли дерева, на багатті готували їжу, ходили по воду: з річки брали технічну, у криниці - питну. Як тільки почалась війна, нічого не стало: ні води, ні опалення, ні зв'язку. Ми жили втрьох з сином і його дитиною – моїм онуком. Інші діти не знали, живі ми чи ні. Потім випадково чоловік моєї співробітниці до нас прийшов і повідомив моїм дітям, що з нами все гаразд.

19 березня син із Дніпра на машині за нами приїхав. Він їхав по обірваних дротах, розбитих трамвайних лініях, дерево поперек дороги лежало. Він приїхав з такими переляканими величезними очима! Сказав: «Швидко сідайте у машину і поїхали». Ми схопили документи, сіли з ним у машину і виїхали. 

Син навмисне повіз нас іншою вулицею, щоб я не бачила того жаху, що бачив він. Коли я їхала по вулиці Артема, у мене очі не висихали. Я бачила своє місто, у якому стільки прожила, зруйнованим.

Ми виїхали, а зранку зателефонувала подруга з нашого будинку. Там нас залишалось лише шість родин: усі інші роз'їхались, хто куди. Вона сказала, що добре, що ми виїхали. У наш будинок влучив снаряд. Хто залишився живий - вискочили і бігли, куди могли. Серце болить досі.

У мене за цю війну стільки неприємностей! У Харкові жила донька з трьома дітками. Вона померла у 41 рік, троє дітей живуть із батьком. У сина, який був зі мною, стало погано з серцем. Йому у Дніпрі зробили операцію, дали другу групу інвалідності.

Мене діти вивезли у Чехію до дочки, яка тут працює і нас усіх утримує. Той син, який нас вивіз з Маріуполя, працює у Дніпрі, оплачує квартиру. Нелегко нам усім довелось.

До 24 лютого я була живчиком і працювала. 25 років пропрацювала в обчислювальному центрі начальницею, а потім мене забрали у приватну фірму, де я трудилась 23 роки. Займалась нерухомістю, офомлювала документи. Я була нормальною людиною, а тепер досі не можу зібратись. Живу у чужій країні, тому що є дах над головою і дають допомогу. А що буде завтра, невідомо.

Хочу, щоб війна закінчилась швидше. Бачу, що іноземці не зацікавлені у нашій перемозі. Думають тільки про те, щоб війна не прийшла на їхню територію. А мені свою Україну шкода.

Всі ми дуже хочемо повернутися у свій Маріуполь. Зустрітися всі разом і бути щасливими.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода здоров'я харчування дітей житло непродовольчі товари робота люди з обмеженими можливостями неповні сім'ї сім'ї з двома і більше дітьми літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими Біженці окупація обстріли "Азовсталі"
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій