Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Олександрівна Лифар

"Я бачила страх у очах моєї мами"

переглядів: 87

Лифар Ольга Олександрівна, 14 років, «Троїцький ліцей Троїцької селищної ради Троїцького району Луганської області»

Моя прабабуся завжди на моє день народження бажала мирного неба над головою. Я не розуміла цінності цих слів, мені було навіть смішно: чому вона всім бажає одного й того ж, аж поки у 2014 році не розпочалася війна.

В один день людям нашої країни стало страшно.

Я живу в Луганській області, обласним центром є місто Луганськ. Із дитинства я пам’ятаю його як велике, красиве, зелене місто. Ми дуже часто туди їздили і я із задоволенням гуляла з батьками по парку, раділа новим іграшкам. Пам’ятаю красивий залізничний вокзал. Але це все тепер дитячі добрі спогади і я не знаю, коли я зможу туди потрапити знову.

Ще я пам’ятаю, як літом 2014 року в небі літали гвинтокрили, потім військові ходили зі зброєю, можна було побачити військову техніку. З’явилися блок-пости. Мені було страшно і моторошно від розповідей дорослих, бо я чула, що люди покидають свої домівки, своїх домашніх тварин, утікають із рідних міст, сіл.

Я чула, що якщо моїй сім’ї прийдеться їхати з селища , то необхідно взяти вже заготовлену сумку з ліками та документами. Батьки дивилися новини й жахалися, яких масштабів це набуло й наскільки серйозно.

Я бачила страх у очах моєї мами. І мені теж ставало дуже страшно. Потім була звістка про тітку з Донецька. Водночас вона втратила свій будинок, роботу, забрала лише свою кішку і документи.

Вона вважала, що повернеться через тиждень. Все було розбомблене і більше вона туди не повернулася. Їй довелося їхати до Харкова, а зараз у пошуках заробітку вона переїхала до іншої країни. У Луганську залишились наші добрі знайомі, відірвані від рідної країни. Всі ці люди працювали, вчилися, відпочивали, мріяли, і ніхто не міг уявити, що непорозуміння двох «сусідів» обернеться війною, яка триває вже сім років.

Я дуже пишаюсь, що у нас є такі люди, які з перших днів цієї війни залишили своїх рідних і пішли захищати цілісність країни, мрії та спокій мешканців Луганської та Донецької областей.

Багато героїв положили свої життя за мирне небо над головою. Багато героїв борються й зараз за нашу країну, за свій народ. Дуже жаль загиблих дітей, жінок, чоловіків, які потрапили в цю нескінченну війну…

І зараз, коли мені вже чотирнадцять і в моїй країні йде війна, я розумію, чому прабабуся бажала миру на землі. Це головне для нашого життя, для здійснення будь-яких цілей і мрій, для майбутнього мого і моєї рідної України.

Я вірю в перемогу свого народу і зовсім скоро в Донецькій і Луганській областях настане Мир!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Троїцьке 2014 2021 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій