Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аліна Борисівна Баликіна

«Я бачила і чула, як руйнували Харків»

переглядів: 159

Аліна довго не хотіла виїжджати з Харкова. Та все ж не витримала під обстрілами серед руїн. Вона поїхала на малу батьківщину, в Охтирку, разом з донькою і собачкою-знайдою.

Моя сім’я з Охтирки, я тут народилась. Живу в Харкові з дочкою. Я викладач. Працювала весь час в освітній галузі: в ліцеї, в дитячих центрах. З 24 лютого я і моя донька залишились без роботи, і повернулись у рідні краї як переселенці.

Перший день війни я зустріла в Харкові. В мене тоді був вихідний день. Було дуже страшно, просто жахливо. На щастя, ми жили не на Салтівці, бо її обстрілювали кожен день.

Березень, квітень і майже весь травень я прожила в Харкові. Всі обстріли, всі руйнації все це чула, бачила.  Спасибі добрим людям, які не забували нас і привозили гуманітарну допомогу. Ми залишились без нічого, без засобів для існування.

На початку війни в мене було стовідсоткове відчуття, що я залишусь в Харкові. Сусіди вирішували як їхати, куди. Одні виїхали, інші намагались виїхати. Мені було не страшно, я просто не знала, що буде далі і не розуміла, що маю робити. До невпевненості додались фінансові проблеми – ми з донькою не отримували зарплатню.

Ми знайшли собаку і приютили її в себе. Потім забрали з собою до Охтирки. Вона всього боїться, а ми дбаємо про неї. Це тепер наш друг.

В якийсь момент ми все-таки вирішили їхати. Було вже неможливо психологічно і навіть фізично це витримати. Трішки морально потрібно було відійти від тих подій. В мене й досі залишається внутрішня тривога. Вона нікуди не зникає, на жаль.

Тут наразі спокійніше. Але є інші проблеми. Катастрофічно не вистачає коштів. Як тільки стане спокійніше, ми повернемось в Харків і будемо шукати роботу. Організації, де я працювала, більше немає. Тож будемо шукати щось інше.

Я дуже сподіваюсь, що ближче до весни все завершиться. Дипломати наші переможуть і переможуть наші збройні сили. Ми дуже на це сподіваємось з донькою і мамою.

Мама моя увесь час була в Охтирці. З сусідами вони теж ховались в погріб. Ще три родини прийшли до неї в погріб - підтримували один одного.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 Текст Історії мирних жінки молодь переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій